• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Statliga jätten – tusentals anställda är sysslolösa

Uppdaterad
Publicerad

En SVT-granskning visar att tusentals anställda på Samhall har brist på riktiga arbetsuppgifter.

Dessutom får bolaget inte ut tillräckligt många av sina anställda till riktiga jobb.

Samhall är en av Sveriges största arbetsgivare med omkring 23.000 anställda. Av dem hör över 18.000 personer till Samhalls ”kärnuppdrag” som innebär att Samhall ska skapa utvecklande arbete för människor med någon typ av nedsatt arbetsförmåga.

Men SVT:s granskning av Samhalls egna siffror för 2013 visar att motsvarande 3-4000 av de som jobbar på Samhall har brist på arbetsuppgifter. Enligt bolagets vd Monica Lingegård är det omkring 15 procent av de anställda med nedsatt arbetsförmåga som inte har nog med jobb.

Fokus arbete

”Man kan bli sittande”

Och hon medger att de anställda i bland får sitta av tiden.

– Vårt uppdrag är att utveckla våra medarbetare genom riktiga jobb, jobb i konkurrens med andra företag. Det betyder att vi ska göra affärer. Och det kan betyda att under en omställningsperiod, i jakt på nya affärer så kan man bli sittande på enheten, säger Monica Lingegård, vd på Samhall.

När vi var i Tierp så berättade era anställda om att de löste korsord eller bara satt av tiden...

– Det är inte utvecklande arbete. Och det är inte därför vi finns. Utan vårt jobb är att erbjuda våra medarbetare att i tjänster och bemanningsverksamhet komma ut och jobba hos kund.  

– Det är vårt huvudsakliga mål. Så det du beskriver, det är inte okej, säger Monica Lingegård.

Vinstkrav på sju procent

Statliga Samhall är en av Sveriges största arbetsgivare och får sitt uppdrag från regeringen. Och i fjol fick Samhall över 4,4 miljarder kronor av regeringen. Pengar som är tänkta att användas till att deras anställda som har nedsatt arbetsförmåga ska få arbetsrehabilitering genom riktiga jobb.

Dessutom vill regeringen att Samhall ska gå med vinst med sju procent över en konjunkturcykel och att bolaget ska ha en viss geografisk spridning på sin verksamhet.

Sex procent ska få annan anställning

Under 2013 hade regeringen som krav på Samhall att sex procent av de anställda ska ha haft en anställning någon annanstans under året som varit men inte heller de målen når Samhall.

Fem procent av Samhalls medarbetare kom ut i arbete men många hamnar i vikariat eller säsongsanställningar som inte förlängs. Och över hälften av de som går ut i arbete under året kommer tillbaka till Samhall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet