Statsminister Fredrik Reinfeldt håller jultal på Skansen. Foto: TT

Reinfeldt: Jag vill skärpa sexköpslagen

Uppdaterad
Publicerad

Sexköp av barn ska ge fängelsestraff, säger Fredrik Reinfeldt i sitt jultal.

Från Högloftet på Skansen i Stockholm håller statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sitt jultal.

Med utgång från Roslund och Hellströms böcker, pratade Fredrik Reinfeldt om dagens Sverige. I en av böckerna möter läsarna kvinnor som utsatts för människohandel och tvingats prostituera sig.

– Jag satt ner med Stadsmissionen i Göteborg, och det som de utsatta kvinnorna vill ha ett vanligt jobb, säger Reinfeldt.

Reinfeldt beskriver människohandeln i Sverige som ett stort, och växande problem. En ”bransch” som omsätter miljardbelopp.

– Bevisläget är svårt, men vi måste dra i alla ändar för att få bukt med problemet, säger Reinfeldt.

Skärpning av sexköpslagen

Av 4782 anmälda sexköpsbrott sedan den nya sexlagstiftningen trädde i kraft 1999 har, enligt Reinfeldt, inte ett enda lett till fängelsedom. Det gängse är istället att den dömde får böta 50 dagsböter.

– Vi vill nu skärpa sexköpslagen när den som köper sex bör veta att det handlar om människohandel, säger Fredrik Reinfeldt (M). Det är dags att det blir fängelsestraff istället för böter för den här typen av brott.

Även sexköp av barn ska ge fängelsestraff, i dag börjar straffskalan vid böter. Och i lagstiftningen vill moderaterna att hårdare straff ska gälla för människohandel för att komma åt nätverken bakom.

Åtgärder mot ungdomsbrottslighet

Reinfeldt fortsatte med att beskriva hur det skapas grovt kriminella ungdomsgäng i dagens Sverige. För att komma åt ungdomsbrottslighet och gängbildning, så vill Reinfeldt se två skärpningar.

– Kravet på samtycke för ungdomstjänst tas bort, det är märkligt att den som döms till ungdomstjänst måste samtycka till straffet. Det andra är att vi vill korta ner tiden från att ett brott begås till att påföljden kommer, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Maximalt två månader ska gå från att domen faller, till att ungdomstjänsten påbörjas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.