Socialdemokraterna vill stärka a-kassan i enlighet med de tillfälliga regler som infördes under pandemin, meddelar statsministern. Löntagare som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden kommer att kunna få ut 80 procent av sin lön i ersättning om man blir av med jobbet.
– Det handlar om tusenlappar varje månad, säger Magdalena Andersson på pressträffen.
Beräknas kosta 5 miljarder
– Att ha en stark a-kassa är bra för alla som arbetar i Sverige, men det är också en viktig del av den svenska modellen att man vågar byta jobb, utbilda sig, byta bransch eller ta ett jobb i ett litet nystartat företag. Då är det också viktigt att det finns en trygg försäkring.
Enligt henne visade pandemin behovet av att permanenta de tillfälliga reglerna för höjd a-kassa som infördes under pandemin.
M: ”Fler måste vara med och bidra”
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk.
– Socialdemokraternas viktigaste vallöfte är att göra det mindre lönsamt att jobba. Det är för mig helt obegripligt, säger hon.
Även C, KD och L är kritiska till förslaget och menar att det är fel väg att gå för att stärka svensk arbetsmarknad.
”Blir en stridsfråga”
SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein spår att S vallöfte om att stärka a-kassan kommer att skapa konflikt i valrörelsen.
– De forna allianspartierna vill se sänkta ersättningar, bidrag och skatter för att öka incitamenten att gå från bidrag till jobb. Där finns även Centerpartiet som gick med på den tillfälliga höjningen, men jag tror inte alls att de tycker att det är en bra idé att permanenta den. Det kommer bli en stridsfråga i välrörelsen, säger hon.
Det här vill S permanenta i a-kassan
- Höjt takbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från 910 till 1 200 kronor per dag under de hundra första dagarna, så att de som tjänar upp till 33 000 kr i månaden får 80 procent av lönen.
- Höjt takbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från dag 101 från 760 till 1 000 kronor per dag.
- Höjt grundbelopp i arbetslöshetsförsäkringen från 365 till 510 kronor per dag.
- Med den arbetslöshet som finns i dag innebär den permanenta höjningen en kostnad för staten på runt 5 miljarder kronor.
- 2020 beslutade regeringen och samarbetspartierna att höja ersättningstaket från 25 025 kronor till 33 000 kronor, men den tillfälliga höjningen försvinner vid årsskiftet.
Källa: Socialdemokraterna,