De politiska ungdomsförbunden har haft drastiska medlemstapp i många år. Även om tappet ser ut att ha stannat av något den senaste tiden så är det bara omkring 24 000 ungdomar i hela Sverige som engagerar sig i något av de politiska ungdomsförbunden, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF). Det kan till exempel jämföras med Sverok, ett spelhobby-förbund för unga, som har cirka 66 0000 medlemmar.
Mer intresserade än någonsin
Ointresset för ungdomsförbunden ska inte tolkas som ointresse för politik, menar Erik Amnå som är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet.
– Ungdomar har stort intresse för politik och samhällsfrågor. Mer än någonsin faktiskt, men de är inte intresserade av partipolitik. Den upplevs som alltför seg och byråkratisk, säger han.
Erik Amnå har forskat på ungas politiska engagemang. Han är bekymrad över att så få unga lockas av att bli aktiva inom politiken. Han ser flera orsaker, men framförallt menar han att ungdomars beteenden har förändrats i takt med att samhället blivit mer individualiserat.
– Det finns en otålighet bland unga. De har svårt att se hur den egna insatsen ska göra skillnad inom politiken. Istället engagerar de sig oftare i enfråge-organisationer eller i tidsbestämda aktioner, som till exempel en demonstration eller aktioner på internet.
Ett annat skäl handlar om att det innebär en social risk att bli förknippad med ett bestämt parti, menar Amnå.
– Man sticker ut hakan. Den sociala gemenskapen man kan få inom en politisk förening vägs mot de risker att bli utpekad och i värsta fall, särskilt om engagemanget blir känt och synligt, trakasserad som det också kan innebära. Är det värt det?
Ljusning för vissa
Det politiska ungdomsförbund som lockat flest medlemmar under 26 år är Moderaternas ungdomsförbund, MUF. Med nära 9 000 medlemmar är MUF nästan tre gånger större än Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, som i dag har cirka 3 400 medlemmar.
Bland de politiska ungdomsförbund som sett en viss ljusning på senare tid finns Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom och Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, som båda har runt 3 000 medlemmar. För CUF, som åren mellan valet 2010 och valet 2014 inte något år nådde över 1 500 medlemmar är det en rejäl uppgång. Längst ner på listan kommer Ung Vänster, med knappt 1 000 medlemmar, en låg siffra för förbundet som de senaste åren legat på mellan 1 500 och 2 800 medlemmar. Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, sökte inte bidrag och är därför inte med i 2016 års siffror.
Mycket står på spel
De låga medlemstalen är inte bara oroande för de politiska ungdomsförbunden utan även ett demokratiproblem, säger Erik Amnå.
– Jag tänker att demokratin är ifrågasatt och att det måste göras mer för att engagemanget ska höjas. Det står så mycket på spel om ungdomar tvekar om demokratins förträfflighet, säger Amnå.
Medlemsantal i ungdomsförbunden
Ungdomsförbundens medlemsantal 31/12 2016, 6-25 år, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF), som på uppdrag av regeringen ger ekonomiskt stöd till ungdomsförbunden.
Moderaternas ungdomsförbund : 8 909
Kristdemokratiska ungdomsförbundet : 3 613
Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund: 3 404
Grön Ungdom : 3 034
Centerpartiets ungdomsförbund: 2 759
Liberala Ungdomsförbundet: 1 488
Ung vänster: 964
Ungsvenskar: Ej ansökt om bidrag
Totalt är antalet medlemmar cirka 24 200. År 2002 var det registrerade antalet medlemmar i samma ungdomsförbund cirka 50 400 – men att försöka göra exakta jämförelser bakåt i tiden är svårt, inte minst eftersom det i flera omgångar avslöjats att det förekommit fusk med medlemssiffror i flera ungdomsförbund och de historiska siffrorna är därför i många fall inte tillförlitliga.
Siffrorna visar det antal medlemmar som förbunden kan få ekonomiskt stöd för enligt MUCF:s regler.
Källa: MUCF