• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förklarar Sofie Blombäck hur partiernas ideologiska bakgrund skiljer dem åt i flera sakfrågor. Foto: Fredrik Sandberg/TT/SVt

Statsvetaren: Här står Sverigedemokraterna och Liberalerna långt ifrån varandra

Publicerad

Sverigedemokraternas utspel om att utvärdera EU-medlemskapet har inte tagits emot positivt av Liberalerna.

Och det är inte första gången partierna krockar.

– De har väldigt olika ideologisk grundsyn på samhället. Även om de i många fall lyckas förhandla sig fram till gemensamma politiska åtgärder är det från väldigt olika utgångspunkter, säger statsvetaren Sofie Blombäck, som listar tre områden där partiernas politik skiljer sig åt.

Ett område där partierna har olika ståndpunkter är brottsbekämpning. Båda partierna gick till val med löften om hårdare tag mot brottsligheten, men de har olika syn på hur det ska ske.

– För Sverigedemokraterna är det viktigaste att bekämpa brottsligheten, framförallt gängbrottsligheten. Liberalerna vill också det men vill samtidigt ha åtgärder som värnar den personliga integriteten, säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Det har lett till att partierna har olika ståndpunkter i flera frågor som blivit aktuella i och med Tidöavtalet.

– Och eftersom man inte har röstat om förslagen i riksdagen ännu har det inte ställts på sin spets, säger hon.

Brottsligheten, migrationen och klimatet – hör hur samarbetspartiernas politik krockar med varandra i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.