Två månader kvar till valet och kampanjandet från partierna har inte riktigt startat på allvar. Ändå har intresset och engagemanget för valet till EU-parlamentet redan tagit fart.
En undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter och SR visar att många har fått upp ögonen för EU-valet. 46 procent av de som svarat uppger att de absolut kommer att rösta. 20 procent uppger att de troligen kommer att rösta.
Tunga EU-frågor heta i debatten
I EU-valet 2014 låg valdeltagandet på drygt 51 procent. Om det blir högre i årets val återstår att se.
Klart är dock att frågor om migration och miljö/klimat inte var lika heta inför valet 2014 jämfört med i dag. Detta är frågor som till stor del avgörs på EU-nivå.
Dessutom är intresset för politik överlag stort i Sverige den här våren. Efter den mycket turbulenta hösten i Sverige syns tydliga effekter i det engagemanget på hemmaplan. Något som spiller över på EU-nivå, menar Jenny Madestam.
– Politik är i dag viktigt för människor generellt och under hösten har även det politiska medvetandet ökat. Detta är viktigt för att det ska kunna bli en mobilisering, säger hon.
Brexit-effekten på Sverige
Ytterligare en förklaring finns på andra sidan Nordsjön, menar Jenny Madestam
– Det hänger ihop med brexit, säger hon.
Det kaos som präglat Storbritanniens EU-utträde har sannolikt fått fler svenskar positivt inställda till EU. Mer än varannan ger nu tummen upp åt EU, visar Sverige-rapporten från undersökningen Eurobarometern från i höstas.
Hos unga är EU-peppen ännu större. I åldersgruppen 15-24 svarar 62 procent att unionen ”framkallar en positiv bild hos dem”.
– Vi lever i en globaliserad tid där allt går väldigt fort, och vi har en digitalisering som knyter länder och människor samman. Det är i dag en självklarhet att man även som svensk är en del i ett internationellt system, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.
EU passar Sverige på pappret
Kanske borde den höga andelen EU-positiva i Sverige ha varit ännu högre, ännu tidigare. Enligt Jenny Madestam är EU just ett sådant internationellt projekt som passar det svenska kynnet bra.
– Vi beskrivs ofta som ett öppet, liberalt, icke-nationalistiskt land, så Sverige borde vara positivt inställda till den här typen av projekt, säger Jenny Madestam och tillägger:
– Vi börjar väl vakna nu.
SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN
I undersökningen ställdes följande fråga om valdeltagandet: Hur stor är chansen för att du kommer att rösta i valet till Europaparlamentet? Så här svarade totalt 1842 personer:
- Kommer absolut att rösta: 46 %
- Kommer troligen att rösta: 20 %
- 50% chans att du kommer att rösta: 13 %
- Kommer troligen inte att rösta: 13 %
- Kommer absolut inte att rösta: 5 %
SVENSKA VALDELTAGANDET I TIDIGARE EU-VAL
2014: 51,1 %
2009: 45,5 %
2004: 37,9 %
1999: 38,8 %
1995: 41,6 %
Källa: Novus, Europaparlamentet