Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsvetaren: M betraktar sig som om de redan vunnit valet

Uppdaterad
Publicerad

Valrysaren fortsätter. Först på torsdag får vi troligtvis reda på det slutgiltiga valreslutatet. Men trots att både utlandsröster och en del förtidsröster är kvar att räkna tror bedömare att det kan bli svårt för Magdalena Andersson (S) att ta hem segern.

– Det förefaller vara ganska klart att vi har ett valresultat men allt kan ju hända, säger statsvetaren Tommy Möller i SVT:s Morgonstudion.

Än så länge är det fördel för det borgerliga blocket i den avgörande mandatstriden och kampen om regeringsmakten. Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, menar att det förefaller som om Moderaterna redan börjat sondera bland de andra partierna på den högra sidan för att kunna forma en regering.

– Jag tror inte att de har börjat regelrätta förhandlingar, men de betraktar sig nog som om de i praktiken har vunnit valet redan, säger Tommy Möller.

Val 2022

Utlandsröster

Magdalena Anderssons hopp står nu till de utlandsröster som väntas komma in. Men om man tittar historiskt brukar dessa vara röster på partier på den borgerliga sidan och framför allt på Moderaterna.

– Nu är det ganska lågt valdeltagande, det är under 50 procent oftast, så det ska inte vara en faktor som gynnar Magdalena Anderssons sida så att säga, säger Tommy Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet