– Hur förhåller ni er till att inkludera minoritetsspråk som en del av läroplanen i grundskolan?
– Först har vi ju under den här mandatperioden infört förstärkta rättigheter för minoritetsspråk både i förskolan och äldreomsorgen. Det är grundläggande för oss. Sen behöver vi se till så att det finns resurser för det.
– Vi har inte tagit ställning till exakt vad gäller timplanen, utan nu vill vi se till att arbeta så att det finns människor som kan finska, både i skola och äldreomsorg, så att den verksamheten kan omfattas.
– Antalet finskspråkiga pensionärer ökar markant de kommande åren. Idag har kommunen sällan resurser för finskspråkig service. Hur vill ni lösa det?
– Jag har ju själv jobbat med flera från Finland i industrin och fackligt. Det är många finländare och sverigefinnar som verkligen har gjort en insats för svenska samhället. Otroligt stora insatser, och då ska man ha det bra på ålderns höst.
– Det ska naturligtvis finnas tillgång till finskspråkig personal på äldreomsorgen. det är därför vi har infört den rättigheten för att det nu ska bli tryck på kommunerna. Det finns en rättighet, då måste kommunerna se till så att de också finns personal som är finskspråkig.
Sverige förstärker nu försvarets resurser efter måna års nedmontering. Hur viktigt är försvarssamarbetet med Finland?
– Det är det starkaste försvarssamarbetet vi har. Vi har regelbunden kontakt med Finland, och vi vill utveckla det ytterligare. den enda gränsen om vi har, som vi har sagt, det är den samma som för NATO, att vi inte har ett gemensamt försvarsåtagande.
– Men vi har redan påbörjat det. Vi värderar det väldigt högt. Jag tror att Sveriges och Finlands försvarsministrar har träffats så många gånger att jag inte vet hur många. Jag har naturligtvis regelbunden kontakt med statsministern och ibland också president Niinistö. Så det är ett mycket värdefullt samarbete för Sverige.