Direkt efter omröstningen höll den nygamle statsministern presskonferens:
– Vi har viktiga uppgifter framför oss den kommande mandatperioden och reformtakten kommer att vara hög, sade Löfven och radade upp områden som välfärd, poliser, skola, integration och klimat.
”Svår fyraårsperiod”
Han lovade verka för minskade klyftor och sade att Sverige nu valt ”en annan väg” än länder där högerkrafter flyttat fram sina positioner. Beskeden om innehållet i den kommande ändringsbudgeten var dock vaga.
– Några av reformerna hade vi själva inte valt, säger Löfven och tar slopad värnskatt som exempel.
– Det kommer att vara en svår fyraårsperiod.
Klockan 11 på måndag kommer Stefan Löfven läsa upp regeringsförklaringen och presenteras sina ministrar.
Grönt, gult och rött
Den parlamentariska matematiken var känd på förhand: Löfven behövde inte vinna omröstningen för att få jobbet som statsminister, det räckte att inte ha en majoritet emot sig.
Detta undvek Stefan Löfven (S), som nu kan bilda en regering tillsammans med Miljöpartiet i budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna.
C-ledamot trotsade partilinjen
Ledamöterna från S och MP tryckte grönt för Löfven och samlade 115 röster. De från M, KD och SD tryckte rött och samlade 153 röster. Därmed räckte det att 77 ledamöter från C, L och V lade ned sina röster för att Stefan Löfven skulle släppas fram till statsministerposten.
En ledamot från Centerpartiet gick emot partilinjen och röstade nej.
Besvikna tongångar
Omröstningen föregicks av att flertalet partiledare gick upp i talarstolen. Centerpartiets Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt motiverade sina beslut att tolerera en socialdemokratisk statsminister.
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uttryckte sin besvikelse.