Några exempel på vad regeringen och SD menar med brister i levnadssättet kan vara bidragsfusk, skulder, samröre med kriminella nätverk, oärlig försörjning och missbruk. Personer med substansberoende ska dock inte beröras, poängterade Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) på en pressträff.
Yttranden som man menar hotar den svenska demokratin eller är systemhotande inkluderas också som skäl i utredningen. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tog upp LVU-kampanjen som exempel.
En utredare ska nu undersöka ifall dessa exempel kan vara till grund för att återkalla människors uppehållstillstånd.
Socialdemokraternas Anders Ygeman är kritisk.
– Flera av sakerna de tar upp är brottsliga handlingar där jag tycker det är riktigt att man drar in uppehållstillstånd. Men flera av dem är inte brottsliga. Vill man komma åt dem kan man kriminalisera dem. Men det är inte rimligt att straffa folk för saker som inte är brottsligt, säger han.
Rädsla för reprissalier
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att direktiven öppnar för att de med permanent uppehållstillstånd, som lever och verkar i Sverige, inte skulle vara lika inför lagen som någon född här.
– Om man som privatperson börjar tveka på att uttrycka kritik mot myndigheter för att man är rädd för vilka repressalier staten ska rikta mot en så har vi ett jättestort problem i Sverige. Om personer med permanenta uppehållstillstånd inte har samma rättigheter att uttrycka kritik mot våra myndigheter och staten som de som är födda här, då har vi i grunden fått ett väldigt rasistiskt statsskick, säger hon.
Fakta: skärpta krav på hederligt levnadssätt
(TT)
Utredaren ska:
– Ge förslag på hur möjligheterna att neka och återkalla uppehållstillstånd på grund av brister i levnadssättet kan utökas. Även för att kunna avvisa vissa utlänningar ur landet.
Exempel på brister i levnadssättet kan vara bidragsfusk och skulder till det allmänna och till enskilda. Samröre med eller deltagande i kriminella nätverk, klaner eller våldsbejakande eller extremistiska organisationer som hotar grundläggande svenska värderingar. Oärlig försörjning eller missbruk (med hänsyn tagen till substansberoende).
– Analysera om det är lämpligt att inkludera yttranden som allvarligt hotar grundläggande svenska demokratiska värden, är systemhotande eller som kan hota den offentliga förvaltningens legitimitet.
– Ge förslag på hur återkallelse av uppehållstillstånd kan utökas av andra skäl än brister i levnadssättet.
– Ge förslag på hur berörda myndigheter kan få ökad tillgång till den information som behövs.
Utredningen ska vara klar den 15 januari 2025.
Källa: Regeringen.