Stugorna ska stängas från och med måndag den 30 mars, enligt pressmeddelandet. Anledningen är att man inte vill bidra till en ökad påfrestning för vård- och räddningspersonal, samt att undvika problem för gäster som drabbas av covid 19.
– Det är lämpligt att nu stänga STF:s fjällstugor för vintersäsongen. Hittills har det inte varit många gäster i våra fjällstugor, men ju närmare påsken vi kommer och det blir mer behagligt väder på fjället ökar antalet gäster, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF, i pressmeddelandet.
Fjällstationer hålls öppna
Åtta fjällstationer kommer dock att vara öppna som vanligt; i Grövelsjön, Saltoluokta, Abisko, Kebnekaise, Storulvån, Helags, Blåhammaren och Sylarna.
– Där har vi bra förutsättningar för att fortsätta hålla öppet och välkomna gäster. Fjällstationerna har väl fungerande rutiner för god hygien och att undvika trängsel, här finns det personal som kan agera vid eventuell misstanke om smitta, bra förutsättningar för en god handhygien för många och vi har även möjlighet till isolering om en gäst skulle insjukna. Dessutom kan vi sprida gästerna över betydligt större ytor än i fjällstugorna.
Stänger stegvis
För att undvika risker för de fjällgäster som redan är ute på lederna kommer nedstängningen att ske successivt under de närmaste dagarna.
– Vi tycker så klart att det är sorgligt att avsluta säsongen redan nu, säger Magnus Ling.
Fakta: Svenska Turistföreningen
Svenska Turistföreningen grundades i Uppsala 1885 av en grupp friluftsintresserade geologistudenter.
Målet var att främja turismen och göra landet mer tillgängligt för alla.
Den första fjällstugan byggdes 1888 – en hydda vid Varvekälven på leden mellan Kvikkjokk och Sulitelma.
Sedan dess har STF utvecklat ett nät av fjällanläggningar som finns utspritt längs med lederna över stora delar av fjällkedjan.
STF driver tio fjällstationer och 43 fjällstugor, samt har ett nät av vandrarhem över hela Sverige.
STF är i dag en av landets största folkrörelser med cirka 242 000 medlemmar.
Källa: STF