Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mycket av den ryska oljan som gick till Europa förr har hittat nya vägar och sålts på marknader i bland annat Kina och Indien”, säger Thina Saltvedt, energianalytiker vid Nordea. Foto: Geir Olsen/NTB, Erik Simander/TT.

Oljepriset stiger – Ryssland kan vara delaktig

Uppdaterad
Publicerad

Efter att oljepriset sjunkit i ungefär ett år har det i stället stigit kraftigt den senaste månaden. En av vinnarna på prisökningen är Ryssland.

– Sanktionerna har inte bitit särskilt hårt på produktionen eller exporten av olja och gas från Ryssland, säger Thina Saltvedt, energianalytiker vid banken Nordea i Oslo.

Det ryska kriget mot Ukraina och rädslan för en ekonomisk inbromsning i krigets följd har bidragit till sjunkande oljepris senaste året. Men senaste månaden har det vänt.

För att pressa upp priset har oljeproducenternas organisation OPEC minskat produktionen. Världens största oljeproducent Saudiarabien har tillsammans med Ryssland varit aktiva för minskningen.

– Orsaken är förstås att de vill säkra intäkterna till statskassan. Länder som Saudiarabien behöver ett oljepris på över 80 dollar per fat för täcka sina intäkter till nationalbudgeten, säger Thina Saltvedt.

Dieselpriserna kan öka

Det högre priset ger bland annat dyrare bränsle för konsumenterna och det riskerar driva upp inflationen med eventuella räntehöjningar som följd. Samtidigt ger högre priser också ökade intäkter till Ryssland, intäkter som i hög grad finansierar kriget i Ukraina.

– Mycket av den ryska oljan som gick till Europa förr har hittat nya vägar och sålts på marknader i bland annat Kina och Indien, säger Thina Saltvedt.

”Mycket av den ryska oljan som gick till Europa förr har hittat nya vägar och sålts på marknader i bland annat Kina och Indien”, säger Thina Saltvedt, energianalytiker vid Nordea. Foto: SVT

”Problematiskt för oljeproducenterna”

Ett oljepris på över 80 dollar fatet är betydligt högre än vad det var för några år sedan. Till exempel låg priset våren 2020 som lägst under 30 dollar. Enligt Thina Saltvedt kommer de höga prisnivåerna vara problematiska för oljeproducenterna på sikt.

– De flesta märker de tydliga klimatförändringarna med värmerekord i Nordafrika och Syderuropa. Högre oljepriser bidrar dessutom till att de stora oljekonsumenterna letar efter andra alternativ, säger hon.

Olja och petroleumprodukter står fortfarande för den största delen av världens energiproduktion. Och kommer sannolikt göra det i flera år framöver.

– Jag räknar med att vi ser en topp mellan 2025 och 2030. För oljeefterfrågan måste kraftigt ner om vi ska nå Parisavtalet, säger Thina Saltvedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.