Hör Stina Wollters berättelse om hur hon fick feeling en sen kväll ensam på landet: ”Och när jag vaknade nästa morgon hade internet exploderat” Foto: SVT/Min sanning

Stina Wollter om sin första kroppsaktivistiska film på Instagram: ”Viktig händelse i mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Wollter är en av Sveriges mest kända kroppspositivister, vilket innebär att hon visar oförställda bilder av sin kropp för sina hundratusentals följare på Instagram, för att avdramatisera till exempel fett eller celluliter. I Min sanning berättar hon om videosnutten som blev startskottet. 

Stina Wollter var ensam på landet en kväll 2015. Hon lyssnade på gamla hits, fick feeling och spelade in en dans på mobilen.  

– Jag tittade igenom det säkert tjugo gånger. De första tio gångerna malde allt det som jag är indoktrinerad genom huvudet: Fy fan vad äcklig du är, celluliterna, allt det där. Men så tittar jag några gånger till, för det finns en liten röst i mig som vill tränga igenom allt det där. Och den rösten säger plötsligt: Men titta vad fin hon är!

”Bevis på att något är skevt”

Stina Wollter beskriver hur hon fortsätter att titta tills den positiva rösten helt tagit över, och då trycker hon “publicera”. 

– Och när jag vaknar nästa morgon så har internet exploderat. Och bara det är ju bevis på att något är skevt.  

Posten där Stina Wollter dansar till Can’t touch this med MC Hammer iförd underkläder och strumpor fick fler gillamarkeringar och kommentarer än hennes konto någonsin hade haft innan dess, enligt data från Crowdtangle. 

De flesta jublade

– Den absolut största procenten jublar: “du ser ju ut som jag” och “vad härlig du är”. En bekräftelse på det jag fick syn på bortom det inlärda sättet att titta på fett. Och sen kommer också “klä på dig din feta hora”.  

– Genom den filmen fick jag ett smörgåsbord av reaktioner som representerar den utsatthet som kroppar lever i idag, säger Stina Wollter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.