Stökigt firande på många håll

Uppdaterad
Publicerad

Glada studenter och andra inledde nationaldagsfirandet med att festa. Poliser hade på många håll fullt sjå att hinna med.

I Västra Götaland var det många fall av fylleri, bråk, misshandel och fester som urartade.

– Vi har haft fullt upp i Göteborg, Skövde, Borås och Trollhättan, berättar KC–befälet på polisens länskommunikationscentral.

I Stockholms län var det däremot som en vanlig fredagskväll, enligt länsvakthavande polisbefälet Eva Nilsson.

Hans Nilsson, vakthavande befäl i Skåne och Blekinge, berättar att det varit mindre för polisen att göra än under en vanlig helgnatt.

Fylleri och trafikolycka

– Vi har lite studentfester, fylla och misshandel. Dessutom har vi haft en övertänd villa i Svängsta i Blekinge, men enligt uppgifter ska ingen bo på adressen, säger han.

I Västernorrland var det ”småstökigt”, enligt länsvakthavande polisbefälet Jan–Erik Eriksson. Fylleri och bråk förekom i Sundsvall och Örnsköldsvik. I Härnösand inträffade en trafikolycka med fem inblandade, men ingen skadades allvarligt.

I Kalmar län var det lugnt, säger länsvakthavande polisbefälet, liksom i Hallands län.

– Vi har några omhändertagna för fylleri, men det har inte inträffat några allvarligare brott, berättar Johanna Hassel, länsvakthavande i Halland.

I Dalarna startade nationaldagsfirandet lugnt, enligt länsvakthavande polisbefälet Magnus Werkmäster.

– Vi har haft studentfester, men inget allvarligt har inträffat. Det är det vanliga fylleriet, säger han.

Även på Gotland var det lugnt, enligt öns polisbefäl.

”Rörigt” i Gävleborg

Kollegan i Gävleborg, Pether Arweback, beskriver däremot natten och morgonen som ”rörig”, framför allt i Gävle och Bollnäs.

– Där har vi fått åka fram och tillbaka mellan fester och säga åt folk att de måste uppföra sig, berättar Arweback.

I Bollnäs greps en 18–årig man, misstänkt för grov misshandel, sedan han kommit i bråk med en annan man.

–18–åringen gick därifrån, men gick tillbaka och hämtade en kniv, som han tryckte mot mannens hals. Denne lyckades få bort vapnet men skadade sig då i handen, säger Pether Arweback.

Brottsoffret ska dock inte ha fått några allvarliga fysiska skador, enligt polisen.

I Jönköpings län, Värmland och Sörmland rådde enligt länets polisbefäl lugn, men det förekom en del fylleri och smågruff i samband med studentfirande och på krogar.

Villa totalförstörd i brand

I Norrsalbo i Västerfärnebo i Sala kommun totalförstördes en villa i en brand, men enligt grannar var inte mannen som bor där hemma, uppger polisen.

Hur eldsvådan startat är inte känt, men polisen misstänker att två bilbränder under natten på ett industriområde i Västerås är anlagda.

Natten och morgonen i Västmanland var överlag stökig med flera fall av misshandel och personrån, enligt Gustafsson.

I Skellefteå var det gruffigt och bråkigt på en hamburgerrestaurang men polisen i Västerbotten betecknar inledningen på nationaldagen som mycket lugn.

Peter Edin, länsvakthavande i Norrbotten, hade ett tiotal personer i fylleceller, vilket inte är fler än under en normal arbetsnatt.

Hans kollega i Jämtland, August Knutsson, hade också några omhändertagna, som tittat för djupt i flaskor och glas, men han betraktar också firandet som stillsamt utan någon allvarlig brottslighet.

Studentfirande i Uppsala

Henrik Öhman, länsvakthavande i Uppsala län, noterade 25 omhändertagna för fylleri och hade även några ”småfall av misshandel”, främst i samband med studentfirande i Uppsala och Enköping.

– Men det är ungefär som en vanlig helg, även om de som omhändertagits är lite yngre nu, säger han.

Dan Sööder, länsvakthavande polisbefäl i Örebro län, sammanfattar natten och morgonen med orden ”mycket fylla och lite bråk”. Och ungefär samma bedömning gör Tor Sevelius, länsvakthavande i Östergötland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.