Bitcoinproduktion i Boden. Foto: Elin Lindkvist/TT

Myndighetschefer: Stoppa skadlig utvinning av kryptovalutor

Uppdaterad
Publicerad

Den energislukande produktionen av kryptovalutor hotar möjligheterna att klara Parisavtalet, enligt både Finansinspektionens och Naturvårdsverkets generaldirektörer.

Deras förslag är att EU utreder ett förbud mot utvinningen, och att Sverige under tiden stoppar byggandet av jättelika datorhallar i norra Sverige.

De två största kryptovalutorna, bitcoin och ethereum, använder ungefär dubbelt så mycket el på ett år som vi använder i hela Sverige, enligt uppskattningar av universitetet i Cambridge och sajten Digiconomist.

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen och Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger beskriver utvecklingen som oroande. De menar att utvinningen av kryptotillgångar leder till stora utsläpp av växthusgaser och hotar den nödvändiga klimatomställningen.

– Bitcoin och ethereum använder en teknik som drar extremt mycket energi, säger Thedéen till SVT.

Föreslår flera åtgärder

På Dagens Nyheters debattsida skriver myndighetscheferna att metoden som används för att utvinna krytovalutor måste regleras, och föreslår tre åtgärder.

Den första är att EU borde utreda ett förbud mot den energikrävande metoden ”proof of work” som används för att skapa kryptotillgångar. Det finns andra utvinningsmetoder som beräknas kunna minska energianvändningen med nästan 100 procent, enligt artikelförfattarna.

Myndigheterna rekommenderar dessutom att Sverige motverkar nyetablering av kryptoutvinning. Det tredje förslaget är att företag som strävar efter att ha en verksamhet i linje med Paris­avtalet inte ska kunna kalla sig hållbara om de handlar och investerar i kryptotillgångar som utvunnits med metoden ”proof of work”.

Kritik: Fel väg med förbud

Andreas Kennemar jobbar på ett företag som mäklar kryptovalutor. Han håller inte med om artikelförfattarnas åsikter. 

– De förespråkar förbud och det brukar inte vara en bra väg framåt, säger han. 

Kennemar ifrågasätter även att just kryptovalutor beskrivs som ett stort energiproblem, medan etablerandet av serverhallar lämnas okommenterat. 

– Om Sverige har problem med hur förnybar energi ska räcka till varför bjuder vi då in fler energitörstande internetbolag? 

Han menar dessutom att kryptovaluteindustrin strävar efter att kunna återanvända energi som annars skulle slösas, vilket han ser som ett incitament att behålla kryptoutvinningen. 

– Man får det att låta som att ett högt energiutnyttjande är lika med mycket utsläpp, det är inte sant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.