Det råder just nu förhöjd risk för bränder på flera håll i landet. SMHI har utfärdat varningar för gräs- och skogsbränder, och på vissa håll är risken extremt hög.
Samtidigt ser sommaren ut att bli ovanligt varm med ökad risk för skogsbränder.
Problem i decennier
Både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och brandchefer som SVT Nyheter har pratat med konstaterar att man har stärkt förmågan efter de stora bränderna i Västmanland.
Problemen med att rekrytera och behålla tillräckligt många deltidsbrandmän kvarstår dock.
”Rekryteringssvårigheterna riskerar att urholka kommunernas förmåga att bedriva räddningsinsats, och kan också leda till väsentliga kostnadsökningar för kommunal räddningstjänst om beredskapslösning måste ersättas/kompletteras med heltidsanställda brandmän för att upprätthålla en tillräcklig förmåga att genomföra räddningsinsatser”, skriver MSB i en intern rapport.
Två tredjedelar av svensk räddningstjänst består av deltidsbrandmän. Ord som ”ryggraden” och ”basen” används ofta för att beskriva dess vikt, skriver MSB.
”Men alltjämt kvarstår samma problematik som var grunden till det särskilda regeringsuppdrag som tilldelades Räddningsverket för över tjugo år sedan.”
– Det är fortsatt bekymmersamt, det har tyvärr inte blivit bättre, säger enhetschefen Anders Edstam.
MSB har ett regeringsuppdrag att stödja kommunerna, bland annat när det gäller personalförsörjningen. Efter skogsbränderna 2018 utökades uppdraget.
SVT Nyheter har tagit del av ny statistik från myndigheten som visar att nästan hälften av landets räddningstjänster förra året hade svårt att få ihop bemanningen och säkra beredskapen (se faktaruta).
– Vi trollar med knäna, säger Jonas Petri, förbundsdirektör på Höglandets räddningstjänstförbund.
Beredskapen är förhållandevis god inför sommaren men läget ansträngt.
– Det är inte hållbart över tid. Konsekvenserna är att vi inte klarar de uppdragen som samhället kräver av oss.
Brandmän i beredskap – så svarar landets räddningstjänster om bemanningsläget
Det finns närmare 16 000 brandmän i Sverige. Två tredjedelar är brandmän som har anställts på deltid, även kallat räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).
De är anställda inom kommunal räddningstjänst och har som regel en annan huvudarbetsgivare, men behöver inte ha det. Utbildningen är på sex veckor.
2022 fanns det totalt 149 räddningstjänstorganisationer varav 147 med deltidsbrandmän. De flesta på mindre orter. Det visar MSB:s årliga enkät, som skickas till samtliga räddningstjänster.
Av dessa svarade 7 av 10 räddningsorganisationer (där en eller flera kommuner kan ingå) att kommunen har haft svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän. Nästan hälften av alla räddningstjänstorganisationer svarar att det inneburit problem med att upprätthålla beredskapen.
Andel räddningstjänstorganisationer med svårigheter att rekrytera deltidsbrandmän:
2019: 77 procent
2020: 68 procent
2021: 77 procent
2022: 68 procent
Fritextsvaren från kommuner med svårigheter att rekrytera är snarlika;
”Liten kommun, svårt att ha ordinarie jobb på orten” (Bjurholms kommun), ”Tar lång tid att utbilda upp ny personal. Ställs större krav på personalen. Man stannar inte kvar så länge” (Höglandets räddningstjänstförbund), ”Svårare på mindre orter” (Oskarshamns kommun), ”En allmänt nedåtgående trend” (Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund) och ”De kan på grund av arbete på annan ort eller familjeskäl inte ha beredskap dygnet runt” (Räddningstjänsten Väst).
Källa: MSB