• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Antalet samarbeten över blockgränsen har mer än fördubblats de senaste åren. Foto: Adam Ihse/TT

Stor ökning av blocköverskridande samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

M + V = Sant? Antalet samarbeten över blockgränsen har mer än fördubblats de senaste åren. Och på många håll har de oheliga allianserna fungerat förvånansvärt bra.

Den senaste mandatperioden har det blivit vanligt med blocköverskridande samarbeten på kommunal nivå.

I början av denna mandatperiod hade hela 100 kommuner blocköverskridande styren och under mandatperioden har ytterligare ett par kommuner tillkommit.

Val 2018 – #dinröst

Detta kan jämföras med förra mandatperioden (2010-2014) då partierna regerade över blockgränserna i endast 38 kommuner.

– Den utlösande faktorn till blocköverskridande samarbeten är ju att det inte har funnits förutsättningar till ett traditionellt styre för ett block och att SD har kommit in i fullmäktige i många kommuner, säger Johan Wänström, som forskar om lokal politik på Linköpings universitet.

Hur har dessa blocköverskridande samarbeten fungerat?

– Generellt har det funkat väldigt bra. Väldigt få blocköverskridande samarbeten har rasat ihop under mandatperioden.

– Dessutom säger många politiker att de blocköverskridande samarbetena har funkat mycket bättre än vad de hade hoppats på. I till exempel Gällivare har M och V samarbetat och de beskriver det som att de fortfarande har en smekmånad.

Flera ovanliga kombinationer

I tolv kommuner styr konstellationer som bland annat består av Moderaterna och Socialdemokraterna. I nio kommuner styr Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet (och andra).

Flest partier i styret har Arboga där hela sju partier samarbetar.

Sverigedemokraterna sitter inte med i styret i någon kommun, trots många väljare.

– Jag tror inte det kommer ändras så mycket efter valet mer än i kanske något enstaka fall, säger Johan Wänström.

Varför vill andra partier inte samarbeta med SD på kommunal nivå?

– Det finns fortfarande ett stigma kring SD. Detta håller visserligen på att ändras, men jag tror inte att det kommer bli särskilt vanligt med samarbeten med SD efter valet.

– Dessutom tycker många från andra partier att det är rörigt i SD och de har många tomma stolar. Så på många håll anses de inte vara någon tillförlitlig partner.

I omkring en fjärdedel av kommunerna har det skett en förändring i styret under den nuvarande mandatperioden. Minst ett parti har anslutit till, eller lämnat styret i 76 kommuner.

Fotnot:

Som blocköverskridande räknas i detta sammanhang ett samarbete mellan V eller S och något av allianspartierna. Miljöpartiet och alla lokala partier räknas i det här sammanhanget som tvärpolitiska. Allt enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) som har sammanställt statistiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet