Den senaste mandatperioden har det blivit vanligt med blocköverskridande samarbeten på kommunal nivå.
I början av denna mandatperiod hade hela 100 kommuner blocköverskridande styren och under mandatperioden har ytterligare ett par kommuner tillkommit.
Detta kan jämföras med förra mandatperioden (2010-2014) då partierna regerade över blockgränserna i endast 38 kommuner.
– Den utlösande faktorn till blocköverskridande samarbeten är ju att det inte har funnits förutsättningar till ett traditionellt styre för ett block och att SD har kommit in i fullmäktige i många kommuner, säger Johan Wänström, som forskar om lokal politik på Linköpings universitet.
Hur har dessa blocköverskridande samarbeten fungerat?
– Generellt har det funkat väldigt bra. Väldigt få blocköverskridande samarbeten har rasat ihop under mandatperioden.
– Dessutom säger många politiker att de blocköverskridande samarbetena har funkat mycket bättre än vad de hade hoppats på. I till exempel Gällivare har M och V samarbetat och de beskriver det som att de fortfarande har en smekmånad.
Flera ovanliga kombinationer
I tolv kommuner styr konstellationer som bland annat består av Moderaterna och Socialdemokraterna. I nio kommuner styr Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet (och andra).
Flest partier i styret har Arboga där hela sju partier samarbetar.
Sverigedemokraterna sitter inte med i styret i någon kommun, trots många väljare.
– Jag tror inte det kommer ändras så mycket efter valet mer än i kanske något enstaka fall, säger Johan Wänström.
Varför vill andra partier inte samarbeta med SD på kommunal nivå?
– Det finns fortfarande ett stigma kring SD. Detta håller visserligen på att ändras, men jag tror inte att det kommer bli särskilt vanligt med samarbeten med SD efter valet.
– Dessutom tycker många från andra partier att det är rörigt i SD och de har många tomma stolar. Så på många håll anses de inte vara någon tillförlitlig partner.
I omkring en fjärdedel av kommunerna har det skett en förändring i styret under den nuvarande mandatperioden. Minst ett parti har anslutit till, eller lämnat styret i 76 kommuner.
Fotnot:
Som blocköverskridande räknas i detta sammanhang ett samarbete mellan V eller S och något av allianspartierna. Miljöpartiet och alla lokala partier räknas i det här sammanhanget som tvärpolitiska. Allt enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) som har sammanställt statistiken.