På fredagen fick 942 personer sjukhusvård för covid-19 vilket är en ökning med drygt 100 jämfört mot de senaste siffrorna från den 5 januari. Av dessa vårdas 108 på en intensivvårdsavdelning. Siffrorna är hämtade från Folkhälsomyndigheten som i sin tur har samlat in data från regionerna, en viss eftersläpning kan förekomma.
Trots att siffran över inlagda covidpatienter är långt ifrån den topp man såg våren 2020 är vården hårt pressad och 8 av 21 regioner har gått upp i stabsläge.
– Under den senaste veckan har vi haft en väldigt kraftig ökning i antalet inläggningar på vårdavdelningar. Det leder till att annan verksamhet blir undanträngd med patienter som skulle behöva vård som inte får vård. Det är ett stort problem, säger Magnus Gisslén, överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, i Morgonstudion.
”Väldigt svårt sjuka”
Han menar att de patienter som inte ligger på Iva utan vårdas på vanliga vårdavdelningar ändå är mycket svårt sjuka.
– Många förstår inte hur sjuk man är om man behöver sjukhusvård. Man är så sjuk att lungorna inte klarar av att syresätta blodet, man behöver syrgas man är enormt sjuk. De flesta som ligger inne beskriver det som att det var det värsta de har varit med om i hela sitt liv, säger Gisslén
Även i Stockholm har antalet inlagda patienter med covid-19 ökat och Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm, delar Magnus Gissléns bild av det ansträngda vårdläget.
I Stockholm vårdas ungefär 300 patienter för covid-19 på sjukhus, varav ungefär 30 av dem inom intensivvården.
– Det är oerhört tufft för personalen, det är verkligen hatten av för deras insatser, säger Johan Bratt i Morgonstudion.
Ungefär 75 procent av patienterna på iva är ovaccinerade enligt Folkhälsomyndigheten. I Stockholm är ungefär 65 procent av alla som vårdas på sjukhus för covid-19 ovaccinerade.
Vaccinerade ofta äldre
De som är vaccinerade men ändå behöver sjukhusvård är enligt Johan Bratt ofta äldre och sköra personer med underliggande sjukdomar.
– Det är otroligt tydligt att vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Vi ser att medelåldern hos dem som är ovaccinerade är drygt 50 år och medelåldern hos dem som är vaccinerade med två doser är lite över 70 år, säger Johan Bratt.
Han menar dock att de allra äldsta har en bra vaccinationstäckning med tre doser vilket gör att de är mindre utsatta än under pandemins första våg.