Giftinformationscentralen tar emot samtal från privatpersoner, sjukhus och andra vårdinrättningar från hela Sverige som blivit ormbitna och behöver råd.
Överläkare Sune Forsberg vid Giftinformationscentralen berättar att det är markant fler samtal i år.
– Så här långt i år har Giftinformationscentralen fått in 350 samtal jämfört med 175 samma period förra året. Det kan också jämföras med att vi totalt på ett år brukar få 220-250 samtal, säger han.
– De flesta drabbas av lokala smärtor som kan sitta i ett tag. Vissa får även kräkningar, magsjuka och lågt blodtryck. Men ingen har dött av huggormsbett sedan år 1996 i Sverige. Däremot ska man alltid uppsöka sjukhus när man blivit ormbiten.
Mild vinter och en varm sommar
Ormsaneraren Thomas Thunmark har sanerat orm sedan i slutet av 90-talet. Han menar att det finns mycket huggorm i år pågrund av den milda vintern.
– Här i mellersta Sverige så blev det aldrig riktigt kallt och många av de unga ormarna överlevde. I norra Sverige skyddades ormarna av snötäcket, säger han.
Ormar har setts på flera håll
Vi träffar Thomas Thunmark vid paret Olanders sommarstuga utanför Norrtälje. Paret har sett orm flera gånger i sommar och är övertygade om att det flyttat in en eller flera ormar till deras tomt under sommaren.
– Vi har haft orm här tidigare år men då har vi lyckats fånga den sjävla och åkt ut i skogen med den. Vi är säkra på att det rör sig om huggorm. Vi har sett den under pooldäcket och vi är inte rädda själva men vi har två hundar som kan bli ordentligt dåliga om de får ett bett, säger Einar Olander till SVT Nyheter.
Ormsaneraren går under dagen igenom de platser som paret sett orm på och även på andra platser som han vet de söker sig till.
– Jag hittar ingenting tyvärr. Jag tror att det är för varmt i dag. När det blir 28-30 grader så visar de sig bara väldigt tidigt på morgonen, säger Thomas Thunmark.
Fakta: Om du blir ormbiten
Försök att vara stilla så inte giftet sprider sig i kroppen.
Åk alltid till sjukhus. Människor reagerar olika på giftet och behöver en observation av läkare och eventuellt serum.
Det är värre att bli biten i halsen än i händerna och fötterna eftersom det är större risk att giftet kommer in i blodkärlen.
Många gånger som huggormen biter avger den inget gift utan hugger för att skrämmas.
Ingen har dött asv huggormsbett i Sverige sen 1996.
Källa: Sune Forsberg, överläkare Giftinformationscentralen.