För elva år sedan, 2006, fanns drygt 18.000 användare och 2017 är siffran närmare 33.000. En ökning med närmare 80 procent. Siffrorna kommer från länsstyrelserna i varje län.
En ny lagstiftning 2013 gjorde det mycket lättare att använda övervakningskameror. Lagen gjorde att det vid bankomater, i butiker, i tunnelbanan, samt i parkeringshus bara behövdes en anmälan till länsstyrelsen för att få sätta upp kameror.
Tidigare var man tvungen att söka tillstånd vid dessa platser. Vid allmänna platser måste man fortfarande söka tillstånd hos länsstyrelsen.
LÄS MER: Malmöpolisen välkomnar lättnader för övervakningskameror
Inga säkra slutsatser att kameror minskar brott
Effekterna av vad kameraövervakning innebär för brottsbekämpning är omtvistat. Enligt polisen ser man kameror som något som underlättar i deras arbete och att det förhindrar brott.
LÄS MER: Ingen emot kameraövervakning
Det finns inte mycket forskning gjord men Brottsförebyggande rådet (Brå) utvärderade ett treårigt försök med kameraövervakning på Stureplan och Medborgarplatsen i Stockholm. Syftet var att undersöka om våldsbrotten minskade i samband med att kamerorna sattes upp.
– Det sker många våldsbrott i de här krogtäta områdena, men de minskade inte efter att kamerorna sattes upp, säger Johanna Kindberg, utredare vid Brottsförebyggande rådet till SVT Nyheter.
Svårt att dra slutsats
Sexualbrotten minskade i antalet anmälningar men antalet är för litet för att dra säkra slutsatser att det berodde på kameraövervakningen. Polisen är i samma rapport positiva och ansåg att man kunde avbryta potentiella våldssituationer och att man uppmärksammade annan brottslighet, till exempel fickstölder.
– För polisen är det ett bra arbetsredskap och är ett viktigt komplement till annan bevisning, till exempel att binda en misstänkt till brottsplatsen med hjälp av övervakningskameror, säger Johanna Kindberg.
”Otroligt stort behov av kameror”
Polisen hade för fem år sedan ett tiotal fasta kameror och i dag 120 stycken. Det finns också 55 nyligen uppsatta kameror på prov i Rinkeby.
– Det finns ett otroligt stort behov av kameror. Vi har en brottsutveckling som går åt fel håll och då är kameror ett viktigt komplement till att göra vårt arbete lättare, säger Joakim Söderström, nationellt ansvarig för polisens allmänna kameraövervakning.
I går sa justitieminister Morgan Johansson (S) att i fortsättningen kommer inte polisen att behöva ansöka om tillstånd för att kameraövervaka brottsutsatta platser utan att det räcker med en anmälan.
LÄS MER: Poliskameror övervakar Järvaområdet
Om kartläggningen:
20 av de 21 länsstyrelserna kunde leverera aktuella siffror i juni 2017. Kalmar län hade inte siffror tillgängliga.
Det är 33.000 som anmält eller sökt tillstånd för kameraövervakning. Men antalet kameror i samhället är många fler eftersom de som gjort en anmälan eller fått ett tillstånd, oftast har flera kameror för att bevaka tex sin butik.