Stor osäkerhet för kommunerna gällande flyktingmottagandet

Publicerad

Många kommuner jobbar nu med att förbereda mottagning av ukrainska flyktingar. Men hur många, när de ska komma och hur länge de ska stanna, är det ingen som vet.

– Hur ska man på nationell nivå lösa det här, frågar sig Kristina Eineborg, flyktingsamordnare i Österåkers kommun.

Det kan ta en och halv timme från det att Migrationsverket ringer till att ukrainska flyktingar kommer till kommunen. Då gäller det att ha bostäder redo. I Österåkers kommun finns i dag 250 evakueringsplatser där flyktingar kan bo tillfälligt. 

Några av bostäderna är just tillfälliga men Österåker har också rustat upp 15 modulbostäder som stått tomma efter flyktingkrisen 2015. Dessa fyrarummare kan användas som evakueringsplatser men Kristina Eineborg, samordnare för de ukrainska flyktingarna i kommunen, menar att det hade varit ännu bättre om de blev långsiktiga boenden för familjer.

– Det här är ju riktiga bostäder, de skulle vi vilja använda på lite längre sikt istället, säger Kristina Eineborg.

Förbereda skolor

Det steget har dock inte regeringen fattat något beslut om ännu. För närvarande är en flyktinganläggning, i Migrationsverkets regi, den slutgiltiga anhalten för de ukrainska flyktingarna, som lyder under massflyktsdirektivet. 

– Där säger ju Migrationsverket själva att man inte ska stanna i för många månader, för det är inte en bra miljö att vara i. Så vi väntar på besked från regeringen om vad tanken är efter anläggningsboendet, säger Kristina Eineborg.

Om Migrationsverkets värsta scenario slår in, med uppåt 300 000 ukrainare till Sverige behöver kommunerna få möjlighet att förbereda såväl boende, som skola och förskola. 

– Låt oss säga att det skulle komma 300 ukrainska barn hit och behöva skolgång, då är det som en hel medelstor skola och sådant tar tid att förbereda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.