Väntetiden till ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland har kortats, samtidigt har kön till utredning eller behandling blivit längre. Foto: SVT

Stor politisk oenighet om barnpsykiatrin i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns brister inom barnpsykiatrin i Värmland, men utvecklingen går åt rätt håll. Det anser landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M). Men oppositionsledaren Ulric Andersson (S) är kritisk.

– Situationen är betydligt bättre idag, säger Fredrik Larsson och hänvisar till att väntetiden till ett första besök vid barn- och ungdomspsykiatrin blivit kortare.

– Jag är glad över att vi lyckats förbättra de siffrorna, säger han när SVT ordnar en debatt mellan honom och socialdemokraternas Ulric Andersson.

Val 2018 – #dinröst

Men Ulric Andersson är kritisk och missnöjd med hur situationen ser ut inom psykiatrin.

– Utvecklingen har inte alls gått i den riktning som vi önskat.

Pekar på punktinsatser

Ulric Andersson pekar på vissa punktinsatser som gjorts, till exempel upphandlingar av utredningar från externa bolag men som inte löst alla påroblem.

– En del av de här satsningarna har dessutom gått ut över vuxenpsykiatrin där köerna också växt och det måste också Fredrik Larsson se som ett misslyckande, säger Ulric Andersson.

För samtidigt som väntetiden till ett första besök till barn- och ungdomspsykiatrin kortats har kön till utredning eller behandling blivit längre. Upp till fem, sex månaders väntetid om situationen inte bedöms vara akut.

Unga kvinnor hårdast drabbade

Siffror från Socialstyrelsen visar samtidigt att bland barn och ungdomar är det större andel här i Värmland som söker vård för psykisk ohälsa än i genomsnitt i landet. Allra sämst är situationen när det gäller kvinnor i åldern 18-24 år.

Ulric Andersson vill se att det upprättas en värmländsk barnkommision. Han säger att det är ett vallöfte.

– Vi breddar det här och samlar alla resutrser kring barnen, det är inte bara en hälso- och sjukvårdsfråga utan också en samhällsfråga, säger han.

Också Fredrik Larsson formulerar sitt vallöfte.

– Vi fortsätter arbetet för att förbättra situationen, vi kan se att det gett resultat och vi fortsätter satsningen på familjecentraler och på första linjen för barn och unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet