• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Covid-patienter som legat nedsövda kan utveckla traumatiska minnen av saker som aldrig hänt. Foto: Jessica Gow/TT

Stor risk för ptsd bland utskrivna covid-patienter

Uppdaterad
Publicerad

En stor grupp av de som intensivvårdats för covid-19 kommer att utveckla posttraumatiska stressyndrom. Flera tusen personer kan komma behöva vård för sina upplevelser, rapporterar DN.

Efter utbrotten av SARS och MERS under 2000-talet utvecklade var tredje patient som fått sjukhusvård posttraumatiskt stressyndrom, enligt en studie som nyligen publicerats i tidskiften Journal of rehabilitation medicine.

När nu många svenskar fått intensivvård för covid-19 kan det vara tusentals patienter som kan behöva vård och stöd för att bearbeta sina upplevelser, något som Dagens Nyheter rapporterar om idag.

Coronapandemin

– Vi håller på att följa upp patienter nu. Att må dåligt är inte ovanligt och vi kan se att det funnits behov att hänvisa folk vidare till kontakt med psykolog i de fall som det här inte går över, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg till SVT.

Traumatiskt att bli nedsövd

Paniken när man känner att man inte kan andas kan ge många covid-patienter långvariga bestående psykiska trauman, men också erfarenheterna av att ligga nedsövd. Patienten kan exempelvis få flashbacks till saker som aldrig hänt.

Katharina Stibrant Sunnerhagen är professor i rehabiliteringsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och ingår i regionens särskilda covidrehabiliteringsteam. Foto: Sahlgrenska akademin/Pressbild

Katharina Stibrant Sunnerhagen berättar om en tidigare patient som inte hade covid-19, men som svävat mellan sömn och vakenhet under en längre period. Kvinnan hade en traumatiskt minne av att hon blivit utsatt för ett övergrepp på sjukhuset. Men efter samtal visade det sig att det var så hon uppfattat det när vårdpersonalen satte in kateter för att kunna tömma hennes urinblåsa.

– Man har bara delvis uppfattat det som hänt och så försöker hjärnan bilda en förståelse för vad man upplevt i efterhand och då kan det bli tokigt, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Gruppbehandling via nätet

Hon betonar att de flesta fall av ptsd inte är allvarliga och går över av sig själv efter en tid. Det som är annorlunda kring covid-19-utbrottet är att det väntas bli så många patienter som kan behöva stöd för ptsd samtidigt. Något som ska hanteras av en redan pressad sjukvård.

– Vi kommer att få jobba med resurser på smartare sätt. I den här patientgruppen finns det många yngre, så man får hitta andra modeller än vad vi hittills har använt och kanske kan ha gruppbehandling via nätet, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet