Den inklippta kartan visar grundvattennivåerna i de stora magasinen i januari 2019, enligt SGU. De röda områdena har grundvatten som är mycket under det normala. De gula områdena är under det normala. Foto: Håkon Mosvold Larsen, TT/ SGU

Stor risk för vattenbrist i sommar – läget är värre än i fjol: ”Ser inte bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

Sala kommun har redan gjort det: Gått ut och rekommenderat invånarna att spara på vattnet – trots att det bara är januari månad. Men det är inte bara där som grundvattennivåerna är ovanligt låga. Läget är värre än förra året i stora delar av landet.

– Utgångsläget just nu ser det inte så bra ut, säger Fredrik Theolin, grundvattengeolog på Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Förbered dig på en sommar med fortsatt bevattningsförbud runtom i landet. Om inte mycket snö och regn drar in över landet de närmsta två månaderna så går vi mot en lika torr sommar som förra året – i alla fall sett till grundvattnet.

– Inför förra sommaren hade vi mycket nederbörd på hösten och på vintern också. Vi hade ett bra utgångsläge men sedan var det den otroligt torra sommaren, säger Fredrik Theolin.

Värre än förra året

Efter den torra sommaren förra året var grundvattennivåerna lägre än någonsin i flera delar av landet. Och i år ser utgångsläget ännu sämre ut. Grundvattennivåerna i de stora magasinen magasinen är under det normala i nästan hela landet. Värst är det i Svealand och på Öland där grundvattennivåerna är mycket under det normala i både de stora och små magasinen, enligt SGU.

Senast det såg så här illa ut redan i januari var vintern 2016. Den gången slutade det bland annat med att lastbilar fick transportera vatten över Ölandsbron hela sommarhalvåret. Skulle sommaren dessutom bli lika torr som ifjol kan problemen bli ännu större än så.

Måste fyllas på innan våren

Exakt hur mycket regn och snö vi behöver för att grundvattnet ska fyllas på vågar inte Theolin sia om. Däremot konstaterar han att de närmsta veckorna är kritiska.

Det är under vinterhalvåret nivåerna kan öka. Sedan kommer växterna och vill ha sitt – och då minskar vanligtvis nivåerna ända fram till nästa höst. Därför behöver grundvatten-magasinen helst vara fulla när våren kommer. För att vi ska klara det så kommer inte snöstormarna de senaste dagarna räcka särskilt långt.

– Det spelar ingen roll om det kommer som regn eller snö bara det kommer nederbörd. Och vi vill ha mer än det i januari och februari. Ett par rejäla lågtrycksområden med mycket nederbörd är att föredra, säger Fredrik Theolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.