Könsklyftan i väljarkåren är djupare än på länge. Det konservativa block som Jimmie Åkesson ständigt talar om får enligt SVT/Novus stöd av 55 procent av männen – men bara knappt 40 procent av kvinnorna.
Ett viktigt skäl till den växande skillnaden mellan könen är den kulturella värderingsskalan som fortsätter att dominera svensk politik. Den förstärker de skilda preferenserna hos kvinnor och män som förr bara syntes på höger-vänsterskalan. Och när hårda frågor som gängkriminalitet och dödsskjutningar dominerar debatten förstärks klyftan ytterligare.
För andra mätningen i rad är SD största parti bland män, nu på 28 procent. En förklaring är att SD, tydligare än något annat parti, kopplar gängkriminalitet till invandring och det går uppenbarligen hem i vissa väljargrupper. Bland män mellan 50 och 64 uppger 34 procent att de skulle rösta på SD om det vore val idag.
Svårare att locka kvinnorna
Desto trögare går det bland kvinnor som i högre grad prioriterar välfärdsfrågor, miljö/klimat och har en mindre negativ syn på invandring. Här har Socialdemokraterna störst och har ett lika starkt stöd som SD bland män. Bara 13 procent av kvinnorna föredrar SD vilket ändå ger dem tredjeplatsen. Även Moderaterna har ett starkare stöd bland män än bland kvinnor medan det motsatta gäller för samtliga övriga partier.
Även generationsklyftan är tydlig i väljarkåren. För sju år sen lanserade sig Socialdemokraterna som Framtidspartiet där ett av målen var att bli mer relevant för yngre väljare. Men trots den ambitiösa ansatsen fortsätter de unga väljarna att överge partiet. Det är förstås en besvärande utveckling för ett parti som vill säkra återväxten och behålla positionen som största parti även på sikt. Att som S vara störst bland pensionärer som aldrig skulle komma på tanken att lägga sin röst på något annat parti är kort sagt en vansklig framtidsstrategi även om det i dag ger dem en buffert som skyddar mot ytterligare snabba och stora väljartapp.
För Moderaterna gäller motsatt generationsklyfta. De äldre väljarna är måttligt imponerade medan de är största parti bland 18-29 åringar. Framgången bland unga har gjort ungdomsförbundet MUF till en allt viktigare maktfaktor i partiet vilket blev tydligt under partiets stämma i helgen. Där kunde MUF trumma igenom såväl skärpt försörjningsstöd som skrotat alkoholmonopol och en utredning om att banta public service.
Marginella rörelser
Mätningen visar annars bara marginella rörelser i opinionen. Från att ha tappat i varje mätning sedan januari ökar Socialdemokraterna och ligger nu återigen över 25 procent. Psykologiskt viktigt för partiet även om ökningen är inom felmarginalen.
Även i den här mätningen är det strid på kniven om andraplatsen. Sverigedemokraterna är en procentenhet större än Moderaterna men försprånget är inte statistiskt säkerställt. Men skulle utvecklingen bekräftas i kommande mätningar är det potentiellt förödande för Moderaterna. Att vara näst störst är avgörande för partiets självbild och för rollen som Socialdemokraternas självklara huvudmotståndare. Dessutom – att använda SD som stödparti blir betydligt svårare om SD är det större partiet.
För Liberalerna ser det fortsatt mörkt ut. Inte sedan valet har partiet legat säkert över riksdagsspärren. Den förnyelse som Nyamko Sabuni utlovade när hon kandiderade till partiledare är fortsatt höljd i dunkel och de senaste veckornas försök att distansera sig från regeringssamarbetet har heller inte gett något lyft i opinionen.
Fakta
Män
M 20,8
L 3,2
C 6,2
KD 6,1
S 22,8
V 7,2
MP 3,6
SD 28,0
Kvinnor
M 18,2
L 4,2
C 10,6
KD 7,9
S 28,7
V 9,6
MP 6,4
SD 13,0
Starkaste stödet för de tre största
Moderaterna: män 18-29 år 28,1%
Socialdemokraterna: kvinnor 65+ 41,9%
Sverigedemokraterna: män 50-64 år 34,3%
Svagaste stödet för de tre största
Moderaterna: män 65+ 14,8%
Socialdemokraterna: män 18-29 16,7%
Sverigedemokraterna: kvinnor 18-29 7,9%