Inspektionen för vår och omsorg, IVO, har granskat kommunernas handläggning av ärenden som rör den sociala barn- och ungdomsvården. Av de 819 tillsynsbeslut från 2017 och 2018 som IVO har tittat på fann de brister i 67 procent:
- Det här är ju tyvärr inget förvånande resultat utan det har ju funnits brister inom socialtjänstens område för barn och unga i många år, säger Annelie Andersson, inspektör på IVO.
”Kan i värsta fall leda till att barnet avlider”
Störst antal brister har IVO funnit i hanteringen av orosanmälningar, förhandsbedömningar och utredningar. Det kan till exempel handla om att socialtjänsten inte utrett om det föreligger våld i hemmet vid en orosanmälan eller att de missat att kontrollera om barnet är i behov av skydd. Och det kan få svåra konsekvenser:
– När det rör brister i omedelbara skyddsbedömningar, förhandsbedömningar och i socialtjänstens utredningar kan det i värsta fall leda till att barnet avlider eller att barn som är i behov av stöd och hjälp inte får det, säger Annelie Andersson inspektör på IVO.
– Men bristerna i socialtjänstens hantering av barn- och ungdomsärenden kan också få andra negativa konsekvenser för barnen i form av till exempel psykisk ohälsa eller försämrade skolresultat, säger Anneli Andersson.
Brister i boendebeslut
IVO har också granskat boenden för barn och unga. 2018 fattade IVO 1497 tillsynsbeslut som rör olika boenden för barn och unga. IVO har funnit brister i ungefär hälften av de beslut som rör HVB och stödboenden. Det rör sig framför allt om brister i genomförande och uppföljning av vård och behandling.
Det handlar till exempel om att barnet inte får den vård som socialnämnden beslutat samt inskrivningsförfarande vid HVB och stödboenden, eller att den som skriver in barn och unga inte kontrollerar att boendet har förutsättningar att tillgodose barnets eller den unges individuella behov av stöd och behandling.
– Då finns det en risk att barnet inte får sina behov tillgodosedda och en medför en ökad risk för omplaceringar, säger Annelie Andersson.
Enligt SKR är orsakerna till problemet många – bland annat att antalet anmälningar om barn som far illa ökat kraftigt under senare år och att det inte finns tillräckligt med utbildad personal.
– Den personalen som kommer in är oftast nyutexaminerad och behöver ungefär ett års introduktion. Kombinationen inflödet och att man behöver fler socialarbetare gör att det uppstår brister, säger Åsa Furén Thulin, chef socialtjänstsektionen SKR.