20 plusgrader i Tyskland är långt ifrån normalt, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.
Frågan om sådana extrema temperaturer har med klimatförändringar att göra infinner sig gärna men Pia Hultgren betonar att det är en enskild väderhändelse.
– Ändå känns det inte riktigt kul med över 20 grader i München på julafton. Det är också lite höglänt terräng där, det borde inte bli så varmt, säger hon.
Även i dag blir det varmt där, inte 20 grader men i alla fall 15–16, enligt Pia.
Stora kontraster på vintern
Den varma luften i södra Tyskland kom från Västafrika och kunde nå så långt norrut för att högtrycket som blockerat varmluften backade och ”släppte in” varmluften. Det blir gärna stora temperaturkontraster på vintern, eftersom högtryck kan ligga kvar länge och blockera andra luftmassor, förklarar Pia Hultgren.
– Värmen är betydligt mer extrem för årstiden än kylan. Varför det kunde bli så varmt? Ja det forskar vi fortfarande på… Att det varit minus 60 i östra Sibirien är visserligen väldigt kallt, men ändå inte helt ovanligt. Inlandsklimatet gör att det ofta blir mycket låga temperaturer där, säger hon.
Köldrekordet i Ryssland är 68 minusgrader och i Sverige 53.
Regnväder mot Sverige
I Storbritannien har rikligt regnande vållat översvämningar och där kan de se fram emot ytterligare mycket regn och blåst under den kommande veckan, säger Pia. De här regnvädren kommer sedan att fortsätta mot Sverige och ge regn i landets södra delar och snö från norra Svealand och uppåt.
– Det låsta väderläget har brutits upp och nu kommer det att vara mildare i sydsverige medan det blir fortsatt vinter i Norrland.
Väderkonstrasterna mellan landets södra och norra delar kommer att bli mer märkbara, när regnet och plusgraderna tär på snötäcket i Götaland och södra Svealand, medan det blir fortsatt minusgrader och mer snö i norr. Dock inte extremt mycket snö, enligt Pia Hultgren.
Kylan i norr lindras
Den stränga kylan i norr som stoppat tåg och bussar kommer att lindras, framåt nästa helg blir det runt tio minusgrader i norra Norrland.
I östra Svealand har det snöat ymnigt på senare tid och det beror på att den kalla inlandsluften från öster möter öppet hav och fuktig luft och då bildas snö. Det kan komma mer snö även längs södra Norrlandskusten.
Men hur mycket snö som kommer att ligga kvar i Svealand är svårt att förutsäga då temperaturerna kommer att variera mellan några plusgrader och några minusgrader den kommande veckan.
Semesterväder i Sydeuropa
I Alperna är det blidväder just nu. De som köpt en restresa till Grekland eller Turkiet kan glädja sig åt att där blir varmt de närmaste dagarna, när varmluften över Spanien börjar dra sig österut. Även på Kanarieöarna kommer det att vara ganska varmt.