Största effekterna av vaccinering mot covid-19 kan dröja till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten varnar för att en tredje våg av smittspridning är veckor bort. De stora samhällseffekterna av vaccineringen dröjer till sommaren, menar statsepidemiolog Anders Tegnell.

– För tillfället har vi en stor smittspridning. Det här är väldigt mycket en varningssignal till oss alla.

Folkhälsomyndigheten varnar för en tredje smittvåg i Sverige. Mindre ändringar i folks beteende kan göra stora skillnader för en minskad smittspridning, menar Anders Tegnell.

– Det är återigen en period när det kommer att vara väldigt viktigt hur vi lyckas hålla oss i från varandra ytterligare en period, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Coronapandemin

Verklig effekt av vaccinet dröjer

Enligt Folkhälsomyndigheten ska de prioriterade grupperna av till exempel äldre personer alla vara vaccinerade i april. Men Sveriges kommuner och regioner, SKR, menar att det kommer att ta längre tid.

– Det hela beror på vaccinleveranserna. De blir osäkra framåt april. Regionerna har kapacitet att använda allt vaccin som kommer in, säger Anders Tegnell.

Drygt 276 000 har vaccinerats i Sverige. Hur många måste vara vaccinerade innan vi börjar se en effekt?

– Väldigt många fler. De vaccinationer som görs nu och minst två månader framåt handlar helt och hållet om att minska dödstalen och den allvarliga sjukdomen. När vi sedan börjar vaccinera befolkningen i stort i april, maj, juni någon gång, kan vi börja se effekter.

Tredje våg kan slå om några veckor

Enligt Anders Tegnell är det oklart hur mycket en ny brittisk mutation av viruset spelar roll för en ökad smittspridning. En tredje våg skulle kunna undvikas om svenskar går tillbaka till att ha lika lite kontakt med varandra som under julhelgen.

I Storbritannien har man lyckats få ner smittspridningen. Samma mönster ses i Sverige.

– De åtgärder vi har på plats fungerar även på den här stammen, men vi behöver ha dem något effektivare än nu.

I ett värsta scenario, när kan en tredje våg inträffa?

– Om några veckor. Vi befinner oss i ett läge med mycket spridning i samhället. Då går det väldigt fort för spridningen att gå upp igen. Vi behöver komma längre ner i smittspridningen för att känna oss trygga.

FAKTA: SÅ MUTERAR VIRUS

Virus bär på enzymer som kopierar virusets egna arvsmassa. Enzymerna gör fel ibland och då uppstår mutationer.

De flesta mutationer innebär en nackdel för viruset, och gör att det fungerar sämre. Sådana avkommor dör ut, då de inte leder till nya infektioner.

Om mutationen i stället har en överlevnadsfördel jämfört med andra varianter kommer den att spridas lättare och kan i vissa fall ta över i smittspridningen.

Sars-cov-2 har relativt svårt att mutera jämfört med många andra virus, som till exempel säsongsinfluensan, hiv eller hepatit c.

Det beror på att coronavirusets enzymer har en slags korrekturläsningsförmåga. Om en mutation uppstår försöker enzymet korrigera det. Men ibland slinker det igenom mutationer ändå.

Källa: Matti Sällberg, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet