Förtroendet rasar för myndigheter och regeringen under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Julhelgernas shoppingskandaler och utlandsresor verkar ha fått svenskarna att tvivla på myndigheter och makthavare. En färsk undersökning från Novus visar att förtroendet för coronahanteringen rasar.

I Novus mätning, som gjordes mellan 11 och 18 januari, säger sig endast 28 procent ha ett ganska eller mycket stort förtroende för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det är en siffra som kan jämföras med 54 procent i mitten av mars förra året.

– Blir det någon typ av skandal för en regering eller myndighet brukar det smitta av sig på opinionen, det ser vi tydligt nu. Det är sådana saker vi vet påverkar förtroendet negativt, vi ogillar i regel den typen av dubbelmoral, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

Kritik mot flera ministrar

I mitten av december haglade nyheterna om ministrar och myndighetspersoner som brutit mot rådande restriktioner tätt. Efter att Morgan Johanssons (S) vistelse i shoppingcentret Nova i Lund fått stor massmedial uppmärksamhet, blev även statsminister Stefan Löfven (S) kritiserad för en shoppingrunda i Gallerian i Stockholm.

Och i början av året kom också nyheten om att MSB:s generaldirektör Dan Eliasson avgår, efter en kritiserad resa till Kanarieöarna.

– Det finns en otydlighet i budskapet om vilka regler och restriktioner som faktiskt gäller, säger Jenny Madestam.

Hälften av de svarande i undersökningen säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Folkhälsomyndighetens coronahantering, vilket innebär ett tapp på elva procentenheter sedan december förra året.

”Kommer sannolikt få konsekvenser för valrörelsen”

På drygt en månad har förtroendet för regeringen sjunkit med 15 procentenheter, från 45 till 30 procent.

– Svenska folket är uppenbarligen väldigt besvikna både på regeringen och de här två myndigheterna, säger Jenny Madestem och fortsätter:

– Det är möjligt att komma tillbaka efter förtroendetapp och inte minst skandaler, det har vi sett flera exempel på tidigare. Men våren 2022 kommer coronakommissionen med sin slutrapport, och den kommer sannolikt få konsekvenser för valrörelsen.

Även för medier har förtroendet sjunkit, om än inte lika mycket som för myndigheterna.

Så här gjordes undersökningen

  • 1042 slumpmässigt utvalda personer har valt att delta och svara i undersökningen i åldrarna 18-89 år.
  • Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel mellan 11 och 18 januari. Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen tycker i frågan.
  • Ett antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller har inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att bortfallet inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 30 procent av det totala antalet tillfrågade, som var 1488 personer.

Undersökningens resultat

Andel personer som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende på en 5-gradig skala.

Andel personer som gav samma svar 8 december anges inom parantes.

Folkhälsomyndigheten: 50% (61%)

Regeringen: 30% (45%)

MSB: 28% (50%)

Sjukvården: 83% (82%)

Media

SVT: 55% (59%)

Sveriges Radio: 50% (55%)

Morgontidningarna: 34% (39%)

Kvällstidningarna: 10% (15%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.