• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Stort stöd för regeringens flyktingpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort stöd i Sverige för regeringens förslag att skärpa flyktingpolitiken. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter. Nästan 70 procent tycker att regeringens förslag om hårdare regler är bra.

Novus har frågat drygt 1.000 personer om vad de tycker om det förslag till hårdare asylregler som regeringen presenterat och som kommer att behandlas i riksdagen under våren.

Den blocköverskridande överenskommelsen om skärpt flyktingpolitik har kritiserats hårt av framförallt Vänsterpartiet, Centerpartiet och från miljöpartistiskt håll. Flera MP-politiker menar att partiledningen gått med på åtgärder som strider mot partiets själ.

I korthet innebär de skärpta reglerna att tillfälliga uppehållstillstånd på 1-3 år ska vara regel i stället för permanenta uppehållstillstånd. Möjligheterna till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps. Lagen ska gälla i tre år.

I Novusmätningen är en tydlig majoritet för förslaget. 69 procent av de tillfrågade har svarat att de tycker att förslaget är ganska eller mycket bra, 22 procent svarar att det är ganska eller mycket dåligt.

”En plikt att hjälpa”

Bland dem som tycker förslaget är bra är de vanligaste skälen att ”vi kan inte hjälpa fler asylsökande på ett värdigt sätt” och att ”välfärden hotas av en för stor invandring”.

Bland dem som tycker det är dåligt är de vanligaste argumenten ”det är en plikt att hjälpa människor som flyr” och ”Sverige bör vara ett föregångsland inom human migrationspolitik”.

SD-väljare mest positiva

Män är mer positiva än kvinnor men också bland kvinnorna finns en majoritet om tycker att förslaget är bra. Äldre är mer positiva än yngre men också i den yngsta åldersgruppen finns en majoritet som tycker förslaget är bra.

Sverigedemokratiska väljare är de som är allra mest positiva till förslaget. Borgerliga väljare är mer positiva än de som röstar på de rödgröna partierna.

LÄS MER | SVT:s Mats Knutson analyserar: ”Kritiken har inte fått fäste bland väljarna”

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen gjordes den 16-17 mars 2016. 1.019 personer mellan 18 och 79 år personer har svarat genom Novus webbpanel.

En panel som enligt Novus är riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad. Svarsalternativen har varit: ”mycket bra”, ”ganska bra”, ”mycket dåligt”, ”ganska dåligt” och ”vet ej”.

I tabellerna har vi slagit ihop svaren till ”bra” och ”dåligt”.

De svarande har också fått välja bland olika skäl och ange vilka som är de viktigaste till varför de tycker förslaget är bra eller dåligt. Vi har valt att bara redovisa de vanligaste argumenten.

Fakta – den skärpta flyktingpolitiken:

  • Skälet med lagen är att få färre asylsökande till Sverige.
  • Tidsbegränsade uppehållstillstånd på 1-3 år i stället för permanenta uppehållstillstånd.
  • Sämre möjligheter för anhöriginvandring till en asylsökande som fått uppehållstillstånd i Sverige.
  • Det ska bli lättare att få permanent uppehållstillstånd om man har jobb.
  • Lagen ska gälla i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.