Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter får testa UV-kameran som visar hur bra solkrämen ligger. Foto: Johanna Waak/SVT

Ny rapport: Hälften av svenskarna bränner sig i solen

Uppdaterad
Publicerad

Fler svenskar brände sig 2022 jämfört med året innan. Det visar en ny rapport från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Den stora andelen som bränt sig är oroväckande, säger Tove Sandberg Liljendahl, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Trots att medvetenheten kring solskydd ökar för varje år så visar siffror från Strålsäkerhetsmyndigheten att andelen svenskar som bränt sig i solen ökat från 42 procent till 49 procent på ett år.

– Vi har sett en trend över längre tid att de tillfrågade uppgett att det inte är lika attraktivt att vara solbrun som tidigare. Men i år ser vi en liten tillbakagång som kanske är tillfällig, säger Sandberg Liljendahl

Fler bränner sig utomlands

Anledningen bakom ökningen är att allt fler bränner sig under utlandssemestern. Rapporten visar att nästan 60 procent uppgett att de spenderar omkring fyra eller fem timmar utomhus när UV-strålningen är som starkast.

– De flesta tillfrågade personer som uppger att de har bränt sig, har gjort det utomlands. Resandet har markant minskat under pandemin och att folk börjat resa igen är en förklaring, säger Sandberg Liljendahl.

Rapportförfattarna skriver även att inställningen kan ha förändrats och ”att njuta och unna sig förmodligen har stått i fokus efter två tunga pandemiår.”

Se när SVT:s reporter får genom en UV-kamera se hur bra solskyddet sitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.