Strejken berör i ett första skede omkring 500 anställda inom Svenska kyrkan, spritt över olika delar av verksamheten i hela landet. Planerade begravningar ska inte påverkas, men Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård uppmanar andra som kan beröras att ta kontakt med sin församling och ta reda på vad som gäller.
– Jag kan inte säga exakt vilka konsekvenser det kan få, men att det blir konsekvenser är klart. Det kommer att märkas av både arbetsgivaren och allmänheten.
Unik händelse
Att medarbetare i Svenska kyrkan går ut i strejk har aldrig tidigare skett. Enligt Kommunal är det en extraordinär åtgärd som man känner sig tvingade till.
– Det här har aldrig någonsin hänt tidigare. Det är alltid den sista utvägen, men uppenbarligen tycker arbetsgivaren att den ska ha en särställning på arbetsmarknaden och det kan vi inte acceptera, säger Malin Ragnegård.
I ett pressmeddelande skriver motparten, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, att man inte kan ”teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering.”
Olika syn
Från fackets sida menar man att konflikten handlar om att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra på arbetsmarknaden, utan att gå med på att villkoren i avtalen försämras. Arbetsgivaren säger att det avtal som föreslagits är för dyrt och att församlingarna inte har råd.
– I en förhandling måste man ge och ta, men det finns också en gräns för hur dyrt ett avtal får bli. Svenska kyrkans verksamhet finansieras av medlemsavgifter och många församlingar har mycket knappa resurser, säger Cecilia Herm, förhandlingschef på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i pressmeddelandet.
Yrkeskategorier som omfattas av strejken är bland annat kyrkvaktmästare, krematoriearbetare och lokalvårdare.