Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt tänker kämpa till slutet för att få en plats på partiets lista till EU-parlamentsvalet i maj nästa år. Foto: Claudio Bresciani / TT

Strid om Corazza Bildt inom Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas EU-parlamentariker Anna Maria Corazza Bildt tänker kämpa till slutet för att få en plats på partiets lista till EU-parlamentsvalet i maj nästa år. Och hon har stöd av sin man, före detta stats- och utrikesministern Carl Bildt som talar om ”Moskavafasoner”. På fredag avgörs frågan.

– Jag vill in på listan. Jag är redo att kampanja med hjärta och hjärna för fler röster till Moderaterna i EU-valet säger Anna Maria Corazza Bildt, som under sin tid i Bryssel jobbat med konsument- och jämställdhetsfrågor.

Men i dagsläget finns hon inte med på den lista med 31 namn som partiets nomineringskommitté har presenterat och som fastställs av Moderaternas partiråd på fredag.

– Jag är djupt ledsen och besviken. Det känns som om min familj plötsligt kastar ut mig på gatan, i kylan utan förklaring, sade hon i en film hon lade ut på sociala medier när beskedet kom för ett par veckor sedan.

”Behöver ett nytt lag”

Förklaringen från nomineringskommittén, är att Moderaterna gjort flera dåliga EU-val, runt tio procentenheter sämre än i riksdagsvalen. 

– Vi behöver ett helt nytt lag, att bygga för framtiden, säger Katarina Brännström, vice ordförande i nomineringskommittén.

Partiets två andra EU-parlamentariker, Gunnar Hökmark och Christofer Fjellner, ställer inte upp för omval.

Men Corazza Bildt som drivit två framgångsrika personvalskampanjer i de tidigare EU-valen vill in på listan.

– Jag tror att min erfarenhet, kunskap och mina nätverk kan vara en tillgång för Moderaterna och svenska folket i Bryssel, säger Corazza Bildt som under sina snart 10 år som parlamentariker jobbat med konsument- och jämställdhetsfrågor i EU.

”Förändring är alltid svårt”

Hon har stöd av några av länsförbunden och Moderatkvinnorna.

– Anna drar enormt många röster har kryssat sig in i parlamentet och är positiv och har stöd. Det är klart att vi fortsätter att stödja henne, säger Ulrica Schenström, ordförande i Moderatkvinnorna.  

–  Förändring är alltid svårt man vet vad man har men inte vad man får. Jag tror man måste ha mod att tänka framåt och det är det vi gör, säger Katarina Brännström, vice ordförande i nomineringskommittén.

Moderaternas valresultat

EU-valet

  • 2004: 18,2 %
  • 2009: 18,8 %
  • 2014: 13,6 %

Riksdagsvalet

  • 2006: 26,2 %
  • 2010: 30,1 %
  • 2014: 23,3 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.