I dag är surrogatmödraskap inte tillåtet inom den svenska sjukvården – varken kommersiellt eller altruistiskt, däremot är det inte förbjudet att man åker utomlands och anlitar en surrogatmamma i länder där det är tillåtet – något många svenskar också gör.
Trots att regeringen tidigare har sagt nej till att legalisera surrogatmödraskap vill delar inom Miljöpartiet tillåta det så länge ingen får någon ekonomisk ersättning, så kallat altruistiskt surrogatmödraskap.
Och i dag ska MP:s kongress rösta om saken och striden står mellan två motioner.
Partistyrelsen vill varken tillåta eller förbjuda
Falangen som vill att partiet ska ta ställning för surrogatmödraskap menar att det handlar om ”en säker och välbeprövad metod för att möjliggöra familjebildning för de som av olika anledningar inte kan bära sina egna barn. Det handlar bland annat om homosexuella män, kvinnor födda utan livmoder eller kvinnor som genomgått en cancerbehandling”.
Falangen som vill förbjuda surrogatmödraskap menar att ”oavsett om surrogatmödraskap är kommersiellt eller altruistiskt, blir surrogatmödraskapet ett handelskontrakt mellan surrogatmamman och köparen. Surrogatmamman avtalar bort rätten till sin egna kropp, där kvinnans kropp utnyttjas som en handelsvara.”
Partistyrelsen vill varken tillåta eller förbjuda utan tycker istället att riksdagsledamöterna ska få rösta fritt utan partipiska om det kommer ett lagförslag om saken under mandatperioden.