Justitieministern blir intervjuad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att vi behöver värna det demokratiska samtalet. Foto: David Westling

Strömmer om attacken i Gubbängen: ”Väldigt nära terrorism”

Uppdaterad
Publicerad

Attacker mot politiska möten som i Gubbängen ligger ”väldigt nära terrorism”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) efter att regeringen kallat in riksdagens partier till samtal.

Socialdemokraterna kräver tydligare åtgärder från regeringen mot högerextremismen.

Efter attacken mot ett politiskt möte i Gubbängen i södra Stockholm samlades samtliga riksdagspartier på torsdagen för ett möte. Med var även polisen och Säkerhetspolisen (Säpo) för att ge sin syn på hotbilden.

Efter mötet konstaterade Gunnar Strömmer att hotet från den våldsbejakande extremismen är allvarligt och kommer från flera håll.

– Det våld som utövades i Gubbängen och de sabotage och störningar som riktades mot ett antal socialdemokratiska första maj-möten tycks komma från det högerextrema hållet. Samtidigt vet vi över tid att vi har ett hot från den våldsbejakande islamismen och ett mer latent hot från den autonoma våldsbejakande vänstern, säger Strömmer.

Fördömer attackerna

I Gubbängen stormade maskerade män ett politiskt möte arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet och misshandlade deltagare och slängde in en rökbomb i lokalen.

Enligt Strömmer fördömer alla riksdagspartier den senaste tidens attacker, inte minst i en tid när EU-valet kryper allt närmare.

– Det är klart att handlingar mot ett politiskt möte som ämnar att injaga fruktan, inte bara hos dem som är på mötet utan bredare, det ligger nära terrorism, säger han till TT.

Shekarabi: Inte nöjd

Ardalan Shekarabi (S), vice ordförande i justitieutskottet, vill att regeringen presenterar en tydligare plan för hur polisen och Säpo ska arbeta vid politiska möten för att mota det han beskriver som en ”högerextrem våg”.

– Nu har det varit flera allvarliga attacker. Vi måste ta det på största allvar och säkerställa och garantera tryggheten för alla som deltar på politiska möten, och då måste arbetet mot högerextremismen intensifieras, säger han.

Shekarabi var inte nöjd med de svaret han fick från regeringshåll under mötet. Han efterfrågar konkreta åtgärder.

– Det handlar om polisiära insatser, om polisiär närvaro, men självklart också om att de som begår de här brotten ska lagföras, säger Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.