Det är mer miljövänligt att resa med lågprisflyg – bolagen tar fler resenärer ombord vilket minskar koldioxidutsläppen per person. Foto: TT

Studie: Lågprisflygen miljövänligare

Publicerad

Att resa med lågprisflyg är mer miljövänligt – enligt ny studie.

-Lågprisbolagen packar sina plan med flest resenärer. Då blir det mindre koldioxidutsläpp, säger Andreas Schennings.

Det blir mindre koldioxidutsläpp räknat per person med fler resenärer ombord på ett flyg. I ett fall sparades 22 procent Co2, visar en undersökning från Kungliga tekniska högskolan (KTH).

Dessutom är det mindre miljöskadligt att välja direktresor.

– Många flygbolag flyger omvägar och är trots det billigare. Men miljöskadan är ju mycket större, säger Andreas Schennings, som har gjort studien tillsammans med Joel Larsson vid KTH:s civilingenjör- och lärarprogram.

Att mellanlanda i Köpenhamn på en resa från Stockholm till München orsakar till exempel 35 procent mer koldioxidutsläpp per person.

Nu går det tack vare Schennings och Larsson att sortera efter den minst miljöskadliga resan på jämförelsesajten flygresor.se.

– En algoritm räknar ut ditt egna koldioxidavtryck per person. Förut har det bara gått att sortera på pris och snabbast resa.

Samtidigt är Andreas Schennings noga med att påpeka att flygresor är på inget sätt miljövänligt.

– Ta tåget istället om du vill skona miljön, säger han.

Fakta: Studien

Undersökningen baseras på:

1. Data från flygresor.se om vilken flygplansmodell som resenärer flyger med, samt tidpunkt och avrese- och destinationsort

2. Flygbolagens egna årsstatistik om antal passagerare

3. Offentlig bränsleförbrukning data från EU, som visar hur mycket flygplansbränsle som varje flygplansmodell förbränner per kilometer

4. Flygplansmodeller och antal säten

5. Uppräkningsfaktorer på grund av förbränning av bränsle på hög höjd

Källa: Andreas Schennings och Joel Larsson/KTH

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.