Foto: Johan Nilsson/TT, Henrik Montgomery/TT

Studie: Sverige exporterade covid till andra länder

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges coronastrategi ledde till att smittan kunde föras från Sverige till andra länder. Det enligt en ny studie där forskare från bland annat Uppsala universitet har analyserat 71 000 patientprover.

I studien, som UNT var först att rapportera om, beskrivs hur smittkedjor med ursprung i Sverige i flera hundra fall har tagit sig vidare till andra länder. Trots stränga reserestriktioner i Finland var landet särskilt drabbat, enligt studien.

Omvänt skedde i stort sett ingen export av viruset från Finland till Sverige, enligt forskarna. De tror att det var finländare som inte omfattades av det finska inreseförbudet som förde med sig smitta från Sverige när de kom tillbaka till hemlandet.

– Under det första året av den pågående pandemin var Sverige faktiskt en nettoexportör av sars-cov-2-viruset till våra nordiska grannländer, säger John Pettersson, forskare vid Zoonosis science center vid Uppsala universitet, till UNT.

Smittkedjor med fler personer i Sverige

Studien visar att smittkedjorna i Sverige har omfattat fler personer än i grannländerna och enligt forskarna finns det en möjlighet att antalet coronafall i Sverige och andra nordiska länder skulle ha varit färre om Sverige hade valt en mer restriktiv strategi.

– Det är inte osannolikt, men man ska vara ödmjuk inför att det kan finnas faktorer som vi inte kontrollerat för som också kan ha påverkat utfallet, säger John Pettersson.

Studien, genomförd av forskare vid Uppsala universitet, norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien, presenteras i europeiska smittskyddsmyndighetens tidskrift Eurosurveillance.

SVT Nyheter har sökt Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren. De vill inte kommentera studien, meddelar myndighetens respektive regeringens presstjänst.

Studie med 71 000 patientprover

Det är forskare vid bland annat Uppsala universitet, det norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien som står bakom studien, som är baserad på uppgifter från en internationell databas om coronavirusets hela arvsmassa.

Över 71 000 sådana patientprover, från det att pandemin startade fram till mars i år, har granskats.

Studien är publicerad i den europeiska smittskyddsmyndighetens tidskrift Eurosurveillance.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.