Agnes Hellström är journalist, författare och före detta elev vid Sigtunaskolan – ett av de tre svenska riksinternaten. Den senaste händelsen som satt Lundsberg i blåsväder handlar, enligt henne, inte om en enskild händelse.
Istället menar Agnes Hellström att det är ett strukturellt problem som bottnar i att en majoritet av skolans styrelse består av före detta elever. Dessa ledamöter, menar hon, bidrar till att hålla gamla mönster och traditioner vid liv.
– Styrelsen behöver ifrågasätta sig själva och ställa sina platser till förfogande. Om ni verkligen vill förändras så är det ni som bär ansvaret. Titta på er själva, kliv åt sidan och ta in pedagoger som vet hur en skola ska drivas på riktigt.
”Inget strukturellt problem”
Ulf Rehnmark, styrelseledamot vid Lundsberg, håller inte med om att det handlar om ett strukturellt problem. Han har inget svar på hur den senaste händelsen – där två elever skadades under en nollning – kunde äga rum men säger att Lundsberg just nu genomför en utredning kring skolans egen del i händelsen.
Han säger även att skolan under två års tid arbetat med trygghetsarbete i form av bland annat värdegrundsutbildningar i samråd med Skolinspektionen.
– Jag tror att det är ganska naivt att tro att man på två år kan komma tillrätta med problem som funnits sedan 1896 när skolan startade, säger Agnes Hellström.
Styrelseledamot: Särställningen bör tas bort
Tidigare har flera riksdagsledamöter gått ut och diskuterat huruvida man borde dra tillbaka Lundsbergs tillstånd som riksinternat och sluta ge skolan statsbidrag. Styrelseledamot Ulf Rehnmark säger till Aktuellt att han själv anser att särställningen bör tas bort.
– Då kommer vi att bli en friskola som finansieras med skolpeng från kommunen.
Men att gå med på att inte längre ha titeln riksinternat anser Agnes Hellström inte är en tillräcklig handling från skolans sida.
– Vi vet att Lundsberg har jättemycket pengar och kan sluta sig ännu mer om de vill. Det handlar om att det ska finnas en vilja hos skolan att ha trygga elever som mår bra.