– Vi såg era reportage och reagerade också väldigt starkt. Det påminner lite om Lundsberg-historien vi hade för ett antal år sedan, säger Joakim Blomberg, enhetschef för regelbunden tillsyn vid Skolinspektionen i Umeå.
SVT har i veckan granskat gymnasieföreningarna i Östersund. Vi har berättat om inval där nya medlemmar ska genomgå en slags introduktionsrit. Eleverna har själva berättat att det kan handla om allt från en hård fysisk dag till att dricka en äcklig sörja i stora mängder.
LÄS MER: Elevhälsan: ”Föreningarna hör inte hemma i skolan”
En killförening har även berättat att de ska sitta i ett rum i flera timmar med förbundna ögon. Deras nya medlemmar ska även klä av sig naken för att sedan gå in i ett rum och bli avmålad av flera tjejer.
– Vi tycker det är uppenbara kränkningar som förekommer i de här föreningarna om det nu är som de beskriver, säger Joakim Blomberg.
Vill veta skolans koppling
Han berättar att de nu initialt vill undersöka kopplingen mellan föreningarna och skolan.
– Vi har ju föreningsfrihet i Sverige så de får ju ha föreningar, men om skolan är inblandad på något sätt så måste de ha kontroll över det.
I tio års tid har Wargentinsskolan haft särskilda avtal med föreningarna. Det här läsåret har skolledningen dock beslutat att inte teckna något sådant avtal. Mycket på grund av den kritik som framförts i många år, inte minst från samtliga sex fackförbund som finns representerade på skolan.
– Vi vill undersöka hur mycket kontroll skolan har och hur nära kopplingen är till skolan. Det är det som är huvudfrågan, inledningsvis iallafall, säger Joakim Blomberg.
Samtidigt har föreningarna inte bara kritiserats för sina inval. Vi har i veckan även berättat hur nuvarande medlemmar noggrant väljer ut vilka nya som ska få vara med. Många elever har vittnat om hur de blivit bortvalda efter en tuff intervju, ett besked som har påverkat dem i sin vardag på skolan. En tjej säger till SVT att hon inte ville gå till skolan efteråt eftersom hon kände sig så värdelös och ratad.
– Skolan har ansvar för att motverka kränkningar, både i skolan och i anslutning till skolan. Och så har de då skyldighet att förebygga, utreda och åtgärda om kränkningar förekommer.
– På det sättet blir det ju en skolfråga till syvende och sist även om de nu inte har den kopplingen som vi nu ska utreda om de har. De måste ju ändå jobba med de frågorna, säger Joakim Blomberg.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
De tio gymnasieföreningarna är främst kopplade till Wargentinsskolan. Det är där de fram till nu fått ha sina möten. Den stora majoriteten av eleverna som är med går också på just Wargentinsskolan. Men det finns några få medlemmar som även kommer från andra skolor.
– Vi har fått uppgifter att det inte bara Wargentinsskolan som har kopplingar till föreningarna utan det är ju även andra skolor, kanske till och med alla gymnasieskolor i Östersund. Och då kommer vi ta kontakt med dem nu och ställa ett antal frågor kring det innan vi går vidare.
– Och sen beror det på vad som kommer fram. Om vi ser att det finns någon typ av samröre då kommer vi nog starta en riktad tillsyn.
Bakgrund Lundsberg-historien
Augusti 2013 beslutade Skolinspektionen att tillfälligt stänga Lundsbergs skola.
Ansvariga hade inte lyckats säkra elevernas trygghet och studiero, menade Skolinspektionen.
En elev hade då brännskadats med ett strykjärn vid en så kallad nollning.
Även tidigare hade Lundsberg uppmärksammats i samband med ett flertal övergrepp eller fall av kränkningar. 2011 gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök och fann att pennalism förekom.