Wargentinskolan: Gymnasieföreningar påverkar skolans arbete

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieföreningar kan påverka skolans arbete och elevers mående. Därför har nu Wargentinskolans rektorer skrivit ett brev till föräldrar vars barn börjar gymnasiet till hösten.

– Vi upplever att föräldrarna inte förstår vad gymnasieföreningarna står för och vad de gör, säger Ingela Anderzon som är områdeschef på skolan.

Föräldrar vars barn snart går ut nionde klass har nyligen fått ett brev i brevlådan. Brevet är från rektorer och handlar om gymnasieföreningar. ”Dessa föreningar är något som Jämtlands gymnasium Wargentin tar avstånd från”, står det bland annat.

– Många tror att skolan står bakom det här på något sätt, och det är helt fel. Skolan har ingenting med gymnasieföreningarna att göra, säger Ingela Anderzon.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Inval kan vara kränkande

I flera decennier har gymnasieföreningar funnits. Det är främst elever som går på Wargentinskolan som är medlemmar. De styrs helt och hållet av eleverna själva och är i grunden odemokratiska eftersom alla inte får vara med. Istället sker så kallade inval där nuvarande medlemmar bestämmer vilka nya som ska få vara med – och vilka som inte får vara det.

”Elever som inte är med i gymnasieföreningar kan känna sig utanför” säger Ingela Anderzon, områdeschef på Wargentinskolan. Här berättar hon om vad hon anser är problem med föreningarna och vad det kan få för konsekvenser. Foto: Sara Leijman/SVT

– Invalen sker oftast redan i årskurs nio så därför skickar vi ut breven nu under våren, säger Ingela Anderzon.

I brevet skriver rektorerna att invalen kan ha kränkande inslag. De pekar även på att det kan förekomma stora mängder alkohol på gymnasieföreningarnas fester. Även droger har förekommit.

– Det är polisen som har berättat om det, säger Ingela Anderzon.

Elever känner sig utanför

Samtidigt kan föreningarna även påverka skolans arbete. I vissa klasser kan de som inte är med i en gymnasieförening känna sig utanför.

– Ibland finns det elever som vill byta klass på grund av att man känner sig utanför. Och då påverkar det skolan, säger Ingela Anderzon.

Med brevet hoppas nu rektorerna att föräldrar blir mera medvetna om gymnasieföreningarna.

– Vi vill uppmana föräldrar att ta en diskussion med sina ungdomar kring köksbordet om vad föreningarna gör och står för.

Hör mer om i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet