I dag finns kronhjort i alla kommuner i Jämtlands län, men stammen är ojämnt fördelad och att tätheten kan variera mycket på ganska korta avstånd. Och den ojämna fördelningen gör hela förvaltningen extra problematisk, menar Magnus Hansson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Mitt Norrland.
– Hjortarna rör sig mer mellan olika områden över året än vad till exempel älgen gör. Det betyder att där vi ibland ser hjortarna ansamlas och ställa till med problem nu under vintern, där befinner de sig inte alls på hösten när jakten huvudsakligen bedrivs.
Vet inte hur stor stammen är i dag
Förvaltningen av kronvilt i länet är inte alls lika omfattande som för älg. Där inventeras årligen både stammen och hur mycket betesskador som älgarna orsakar, vilket sedan ligger till grund för hur stor avskjutning det ska vara.
Men kronhjort inventeras inte alls lika systematiskt, och man vet i dag inte hur många som finns i länet.
– Nej det har vi rätt dålig koll på. Metoden för inventering av älg passar ganska dåligt för kronhjort. Vi har börjat testa andra sätt, men är fortfarande i ett ganska tidigt skede, säger Magnus Hansson.
På sina håll i länet har det varit problem med stora ansamlingar av kronhjort vid hästgårdar och lantbruk – är det ett mått på att det börjar finnas för mycket kronhjort?
– Nej inte nödvändigtvis. Även i områden med ganska få hjortar totalt sett, så samlas de i grupper under framför allt vintern. Det kan såklart skapa stora problem lokalt.
Tydligare förvaltning behövs
Magnus Hansson tycker dock att det är dags att förvaltningen av kronhjort i länet kommer upp på samma nivå som för älgen.
– Jag tror att det är precis det som saknas. Man behöver börja prata kronvilt i de grupper och delegationer som finns, men som nu enbart har fokus på älg. Bollen ligger nog nog hos länsstyrelsen och Naturvårdsverket att få till en förändring där.
Även länsstyrelsen är försiktigt positiv till en förändring av förvaltningen.
– Ska man förändra lagstiftningen så är det en fråga för Naturvårdsverket, men jag tror det vore önskvärt att börja tänka i banorna av flerartsförvaltning, säger Sara Lindqvist, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland.