Jättesatsningen skulle räcka till 15 000 nya hyreslägenheter om året, uppgav regeringen.
SVT:s granskning visar att det går trögt. Man har avsatt 11,3 miljarder under fyra år i investeringsstöd till byggherrarna. Men efter två år har man bara använt 2,6 miljarder. Efter två år har bara 10 000 nya lägenheter kommit till och enligt byggbranschen skulle många av dem ha byggts oavsett stöd:
– De allra flesta av dessa bostäder hade byggts ändå. De låg i ”pipen”, redan. När man fick investeringsstödet så innebär det bara att du fick bättre marginaler på ditt projekt, säger Björn Wellgren på Sveriges Byggindustrier.
Hålla ner hyresnivåerna
Bostadsminister Peter Eiksson menar att det är omöjligt att avgöra hur många som hade byggts utan stödet, och han ser det som viktigt att man också genom stödet kan hålla nere hyresnivåerna.
Men regeringen är medveten om att intresset varit svalt framför allt i storstäderna där behovet varit störst – i Stockholm län har bara 700 lägenheter beviljats stöd fram till den 1 februari. Därför sockrar nu regeringen erbjudandet.
Förmånligare villkor för byggbolag
Först höjer man stödbeloppet. Sen erbjuder man extra bidrag för dem som bygger nya våningar på befintliga äldre hus. Regeringen hoppas på nya bostäder utan att ny mark behöver användas. Och sist men inte minst accepterar man lite högre hyror på de lägenheter som skall få stöd. Förr var maxhyran 4 220 kronor för en lägenhet på 35 kvadratmeter, nu höjs taket till 4 520 kronor.
– Det låter lite, men det gör stor skillnad, säger fastighetsägaren Nils Ludvigsson som är med i Västerås när bostadsministern presenterar förändringarna för SVT.
Ministern tycker att Ludvigssons fastigheter borde passa utmärkt för stödet.
- Här skulle man kunna bygga en eller två nya våningar, fler lägenheter, och också få till en hiss, så man förbättrar tillgängligheten för äldre i hela huset, säger Peter Eriksson.
Bygger hellre nytt med hög hyra
Men ministerns handplockade fastighetsägare är fortfarande skeptisk. Han ser bättre affärsmöjligheter i att bygga nya lite dyrare lägenheter utan stöd.
– Ja, man måste kanske räkna, men det vi i första kommer göra är att bygga nya hus bredvid de gamla utan stöd och då kunna ta ut en högre hyra, säger Nils Ludvigsson.
Peter Eriksson hoppas ändå att de mer generösa reglerna, skall få fler byggherrar att nappa.
– Det har gått dåligt i storstäderna, nu hoppas vi att fler blir intresserad även i Stockholmområdet där markpriserna är lite högre, säger han.