Google, Amazon och Microsoft – alla satsar de nu på kärnkraft för att försörja framtida datacenter med el. Små reaktorer som är billigare och snabbare att tillverka och som går att seriekoppla pekas av många ut som den snabbaste vägen att få ny kärnkraft på plats. Kraftkoncernen ABB har nu hoppat på det tåget och ingått ett samarbete med det svenska forskningsbolaget Blykalla, med rötter i KTH.
Kort tidsplan
Tillsammans ska företagen utveckla en testreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk med målet att bygga en blykyld reaktor för radioaktivt bränsle inom fem år, eventuellt i Studsvik. ABB ska inte tillverka själva reaktordelarna utan elektroniksystem kring reaktorn.
Fem år låter väldigt kort?
– Det är absolut inte omöjligt. Har man som nation en vilja att få ny kärnkraft på plats, och om vi får kapital och kompetens på plats är det absolut görbart, och det är det vi strävar efter, säger Jacob Stedman, vd på Blykalla.
– Vi är nu i en pilotfas där det utvecklas många olika små reaktorer från olika tillverkare i världen. Det troliga är att vi närmar oss 2030 innan dessa kommersialiseras och kan användas, så 2030 plus är realistiskt enligt oss, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries.
Kärnkraftens återkomst
ABB, tidigare Asea Atom, har en lång historia inom kärnkraft med tillverkning i Västerås. Asea Atom har byggt de flesta reaktorerna i Sverige och har fortfarande stor verksamhet för att underhålla dessa. Men att företaget nu åter börjar med ett nytt reaktorprojekt är kanske ett tecken på kraftslagets comeback.
– Vi ser att kärnkraft kommer att vara en viktig del av energimixen framöver, och den har tagit fart i och med att energibehovet i världen ökar, säger Per Erik Holsten.
– Ska vi lösa klimatförändringarna och få ner koldioxidutsläppen, och inte göra oss beroende av Ryssland, så måste vi ha ny kärnkraft på plats både i Sverige och utanför, anser Jacob Stedman på Blykalla.
Tidiga med små reaktorer
Det är inte första gången ABB satsar på så kallade SMR:er (små modulära reaktorer). Redan på 70-talet hade företaget faktiskt också planer på småreaktorer för fjärrvärme för att ersätta eldningsolja.
I klippet kan du se hur den reaktorn var tänkt att funka, och hur Blykallas prototyp ser ut.
ABB och Blykalla
ABB har en omfattande verksamhet inom kraftöverföring och elektrifiering, men har inga tidigare projekt direkt riktade mot att bygga nya kärnkraftverk.
Blykalla drog nyligen in 160 miljoner för att finansiera bland annat en testreaktor vid kärnkraftverket i Oskarshamn, tillsammans med OKG och Uniper. Den ska inte producera el eller vara laddad med plutonium, utan där ska tekniken testas för att börja tillverka små reaktorer. Där ligger Blykalla i startgroparna och har fått bygglov. Första spadtag planeras 3 februari 2025.