I dag kan man i vissa fall helt komma undan skatt, vid bland annat företagsföräljningar, om man först säljer till ett utländskt holdingbolag och sen flyttar utomlands. SVT och TT har via Paradisläckan visat att ettusen svenskar finns i Bolag på Malta vilket kan öppna för denna möjlighet.
Men Skatteverkets förslag är ett försök att täppa till detta och andra sätt att slippa svensk skatt genom att skriva sig utomlands. Förslaget kan ge cirka en miljard i ökade skatteintäkter tror finansministern.
Även de som har pengar i utlandsregistrerade Fonder, skall tvingas betala skatt på vinsten, även om man flyttar utomlands, enligt finansministern. Idag är över var tredje PPM-fond på fondtorget registrerad i Luxemburg – 305 stycken.
– Då får man betala skatt i Sverige på den vinst man gjort så länge man bodde i Sverige, säger Magdalena Andersson.
Hon tillstår att reglerna blir krångligare, men säger att hon tagit intryck av reaktionerna från näringslivet i spåren av paradisläckan. Andersson syftar bland annat på finansmannen Christer Gardell som haft över 4 miljarder i tillgångar i bolag på Malta och som i en kommentar till SVT sa att ”om politikerna inte gillar det dom ser får de väl ändra lagen”.
Förslaget
Personer som ska flytta utomlands och har en nettovinst på över 100.000 kronor på sina kapitaltillgångar ska ta upp denna till beskattning, enligt förslaget. Tillgångar på investeringssparkonton eller som ingår i näringsverksamhet, fastigheter och bostadsrätter ska inte omfattas. Däremot vill Skatteverket komma åt vinster från aktier och andelar i handelsbolag.
Åsa Windrot Thell, utredare på Skatteverket, räknar med att reglerna skulle beröra 1.000–2.000 personer per år.
”Även om det är få som blir föremål för utflyttningsbeskattning bedömer vi att deras totala, orealiserade vinster uppgår till omkring 4 miljarder kronor per år. Det skulle ge omkring 1 miljard kronor i årliga skatteintäkter”, skriver Windrot Thell i en kommentar.
Magdalena Andersson säger till SVT att hon kommer skicka Skatteverkets förslag på remiss och hoppas på positiva remissvar, men det kommer inte kunna bli någon färdig lag före valet.