Foto: Scanpix

Svårt adoptera för homosexuella par

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har många homosexuella par i Sverige tvingats anlita en surrogatmamma då de inte kunnat adoptera. Och svenska adoptionsförmedlingar arbetar inte för att förenkla läget för dessa par.

Genom partnerskapslagen 2003 blev det möjligt för samkönade par att få ansöka om adoption, men enligt organisationen Adoptionscentrum har man i dag inga samkönade par i sin adoptionskö, och man arbetar inte heller aktivt för homoadoptioner.

-Adoptionscentrum driver barns rätt till familj, vi driver inte homosexuellas rättigheter, säger Margret Josefsson, pressansvarig på Adoptionscentrum.

Barnlöshet

Inga sydafrikanska homoadoptioner

Sydafrika är ett av de länder som i dag godkänner samkönade par som adoptivföräldrar, och landet samarbetar också med Adoptionscentrum.

Men just den sydafrikanska organisation som Adoptionscentrum samarbetar med tillåter inte homoadoptioner, enligt Margret Josefsson.

-Lagen är en sak, men myndigheterna och barnhemmen i de här länderna kan ha egna önskemål. Vi har barnen i fokus, och vad vi söker efter är organisationer som vill samarbeta med oss för barn som behöver en familj.

Inget brasilianskt samarbete

Ett annat land som tillåter homoadoptioner är Brasilien, men Adoptionscentrum har inga planer på att inleda ett samarbete med någon adoptionsorganisation i landet, enligt Margret Josefsson.

-Vi har inget samarbete med Brasilien. De barn som behöver familjer där har i många fall särskilda behov, och då blir det svårt att hitta en familj.

Adoptionscentrum skulle hamna i en svår sits om endast barn med särskilda behov skulle bli aktuella för adoption av samkönade par som vill adoptera, enligt Margret Josefsson.

-Vi skulle inte få någon goodwill om samkönade par bara fick adoptera barn med speciella behov. Jag tror inte att det skulle innebära något plus för oss.

Fler nationella adoptioner

Inte ett enda samkönat par har fått en internationell adoption godkänd genom Adoptionscentrum, något som enligt Margret Josefsson till stor del beror på den kluvna bild man från de utländska organisationernas sida får av Sverige.

– Den dag vi lever som vi lär vad gäller samkönade par, då är vi trovärdiga. Men i Sverige har vi en lagstiftning som säger en sak och en socialtjänst som gör något annat.

Istället för att fokusera på internationella adoptioner borde man snarare titta på hur de nationella adoptionerna i Sverige hanteras, enligt Margret Josefsson.

-Vore jag RFSL skulle jag granska kommunerna hårdare. Har samkönade par verkligen samma rättigheter som andra?

Få länder godkänner samkönad adoption

Följande länder godkänner adoptioner av samkönade par:

Andorra (2005)

Argentina (2010)

Belgien (2006)

Brasilien (2010)

Danmark (2010)

Guam

Island (2006)

Nederländerna (2001)

Norge (2009)

Spanien (2005)

Storbritannien (2005-2009)

Sverige (2002)

Sydafrika (2002)

Uruguay (2009)

samt vissa delar av:

Australien

Kanada

Mexico

USA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnlöshet

Mer i ämnet