Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Karpsen vid Djursholms husläkarmottagning var den första att vaccinera sig mot pollenallergi på sin egna mottagning, något hon är mycket nöjd över. Foto: SVT

Svårt att få vaccinering för pollenallergi: ”Folk lider i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

Trettio procentav Sveriges befolkning lever med pollenallergi och för ungefär hälften av dessa hjälper inte ens mediciner. Det går då att få vaccin mot pollenallergi, men väntetiderna är långa.

– Det kan vara uppemot två års väntan och det gör ju att folk lider i onödan, säger Sara Karpsen, specialist i allmänmedicin vid Djursholms husläkarmottagning.

Rinnande näsa, kliande ögon och andningsbesvär. Enligt beräkningar från Astma och allergiförbundet kostar pollenallergier samhället cirka 14 miljarder kronor varje år genom sjukskrivningar.

– Det finns en vaccinationsbehandling mot pollen, numera också i lättillgänglig tablettform. Men den används inte i tillräckligt hög utsträckning. Det gör att många med allergi får lida i onödan och att samhällskostnaderna blir onödigt höga, säger Karin Neuhaus, generalsekreterare för Astma- och Allergiförbundet.

Pollenallergi-vaccin får du antingen via en allergispruta eller en tablett och kallas allergen immunterapi (AIT).

Magnus Wickman, allergiläkare och professor emeritus vid Karolinska Institutet, är kritisk till att inte alla vårdcentraler erbjuder vaccin mot pollenallergi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Finns det risker med att ta en rask promenad eller en löptur med de höga pollenhalter vi har idag?

– Om man anstränger sig fysiskt och börjar andas genom munnen och inte filterar pollenkornen genom näsan, då kan man få astmabesvär, säger Magnus Wickman och fortsätter;

– Har man fått en reaktion i de nedre luftvägarna ska man ta det lite försiktigt.

I videon ovan: Följ med till läkarmottagningen i Stockholm där många väntar på att få vaccinera bort sina pollenbesvär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.