Svårt att straffa fiske i förbudszon

Uppdaterad
Publicerad

Av det 20 polisanmälningar som Kustbevakningen gjorde mot danska fiskare som fiskat i förbudszonen i Kattegatt under 2009 och 2010 ledde ingen till åtal visar Svt:s genomgång.

Det är den andra juni 2010 och Kustbevakningens flyg spanar över det område i Kattegatt där ett totalt fiskeförbud införts för att freda den hotade torsken. Trots förbudet fångar kamerorna denna kväll fem danska fiskebåtar som är ute och trålar i den fredade zonen. Men trots det har inte fiskarna åtalats.

Anmälningarna fastnar

Svt har tittat på vad som hände med de 20 polisanmälningar som kustbevakningen gjorde mot danska fiskare i förbudszonen under 2009 och 2010. Trots filmbevis har inget lett till åtal och nästan samtliga är nu nedlagda eller preskriberade. Bland annat fastnade anmälningarna hos det svenska rättsväsendet trots att de skulle utredas i danmark.

– Det är väldigt, väldigt,  tragiskt. Vi har en Kustbevakning som gjort ett bra jobb, vi har ett fiskefritt område som är viktigt för kattegattorskens återhämtning och för den marina miljön. Men de ansvariga myndigheterna har missat att se till att tillsynen kan fungerar på ett tillfredsställande sätt, säger Jan Isakson som är havsmiljöansvarig på Greenpeace.

Efter att  i en uppmärksammad aktion ha satt fast gps-sändare på fiskebåtar polisanmälde även Greepeace fem danska fiskare, vilket ledde till att fiskare dömdes och tvingades betala hundratusentals danska kronor i böter. Men Kustbevakningsns anmälningar fastnade.

Inga resultat

Först hos polisen i Helsingborg där det dröjde till april 2011 innan fallet nådde åklagare. Sen blev frågan om ärendena skulle utredas i Sverige eller i Danmark. I november kom Åklagarmyndigheten fram till att fiskarna inte kunde lagföras i sverige vilket är möjligt med andra fiskebrott. Först i år fördes ett antal ärenden över till Danmark vilket inte lett till något.

– Det är ju beklagaligt att de överträdelser som ändå gjordes och som man som  jag förstår hade rimliga förutsättningar att bevisa inte beivrades på det sätt som jag tycker att de ska göra, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

– Anledningen är väl ganska enkel. Det finns ju  rutiner vid andra typer av fiskeribrott och då kan man i regel lagföra även danskar i Sverige om det sker på svenskt teroterrialvatten. Nu trodde ju då myndigheterna att det här var ett liknaknde fall. Men regeringen missade att tala om att vårt största fiskefria område har andra regler, säger Jan Isakson på Greenpeace.

Men regeringen tycker det är upp till rättsväsendet att hålla koll på regelverket.

– Det finns ju ett frekvent utbyte mellan dansk och svensk polis till exempel och det är ju rimligt att man pratar med varandra. Som man gör nu vad jag förstår, man för över de ärenden som hör hemma till respektive land, till respektive land, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.