Hundratals miljoner till äldreomsorgen kommer brinna inne

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 november är sista dagen då kommuner kan ansöka om de statliga pengarna som är avsatta för Äldresomsorgslyftet 2021. I år har nästan alla kommuner begärt ut hela eller delar av sitt bidrag, men hundratals miljoner kommer brinna inne då många kommuner har svårt att göra av med pengarna.

Pengarna i Äldreomsorgslyftet är tänkta att möjliggöra för de som jobbar inom äldreomsorgen att utbilda sig på betald arbetstid. Tillsammans har kommunerna kunnat ansöka om närmare 3,4 miljarder kronor i bidrag för personalkostnader kopplade till satsningen 2021, men för många kommuner har det varit svårt att utnyttja bidraget.

Till SVT Nyheter uppger sex av Sveriges 290 kommuner att de avstår helt från att söka bidraget i år och 18 kommuner säger att de bara kommer ansöka om en del av det. Däribland Göteborg som har begärt ut en dryg tredjedel av sina öronmärkta pengar och Norrköping som har begärt ut lite mindre än en fjärdedel.

Svårt att frigöra personal

Att man inte har kunnat frigöra personal, osäkerhet kring bidragets storlek kommande år och att antalet reguljära utbildningsplatser är begränsade, är några av skälen som kommunerna nämner.

– Vi hade önskat att vi hade kunnat använda statsbidraget till mer än att bara täcka personalkostnader, säger Susanne Andersson, utvecklingsledare på Vård- och omsorgskontoret i Norrköping kommun.  

– Hade vi även kunnat köpa in utbildningar så hade vi kunnat tillgängliggöra kompetensutveckling i mycket större utsträckning, menar hon. 

Kommuner behöver betala tillbaka

Enligt SVT Nyheters beräkning kommer omkring 340 miljoner ur statsbidraget för 2021 inte att användas, men den siffran kommer troligen bli betydligt högre då flera kommuner kommer behöva betala tillbaka pengar som de inte har kunnat använda. Däribland Umeå, Uppsala och Linköping.

Linköping räknar med att behöva betala tillbaka ca 24 av sina 47 miljoner. Även där önskar man att man hade kunnat använda bidraget till mer.

– Jag ser det som en stor brist att det är så mycket begränsningar i hur vi får använda medlen, säger Katarina Mattsson, projektledare för Äldreomsorgslyftet i Linköping kommun. Samtidigt vill jag säga att vi tack vare de här medlen har kunnat utbilda personal i en omfattning som vi inte har kunnat göra tidigare.

Lista över kommuner som ansöker om en del eller inget av sitt öronmärkta belopp:

Kommuner som ansöker om en del av sitt öronmärkta belopp 2021:

Göteborg

Malmö

Örebro

Norrköping

Gävle

Karlstad

Skellefteå

Skövde

Söderhamn

Vetlanda

Partille

Lomma

Osby

Mellerud

Knivsta

Hjo

Laxå

Boxholm

Kommuner som inte ansöker om pengar 2021:

Strömsund

Sotenäs

Munkedal

Gnesta

Örkelljunga

Malå

Listan bygger på uppgifter från Socialstyrelsen 27 oktober 2021 och uppgifter som kommuner själva lämnat till SVT Nyheter. De kommuner som inte står med på listan har ansökt om fullt belopp.

Research: Pontus Jensen Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.