Sveriges kommuner har kunnat ansöka om totalt närmare 3,4 miljarder kronor i bidrag för personalkostnader kopplade till Äldreomsorslyftet 2021. En stor del av pengarna har kommit till användning men många kommuner har också haft svårt att utnyttja bidraget.
6 av landets 290 kommuner uppger att de inte kommer ansöka om något bidrag alls i år och 18 kommuner kommer bara ansöka om en del av sina öronmärkta pengar.
Enligt SVT:s beräkning kommer omkring 340 miljoner ur statsbidraget för 2021 inte att användas, men den siffran väntas bli betydligt högre då flera kommuner kommer behöva betala tillbaka pengar som de inte har kunnat använda.
”Inte ett problem”
I ett mejl till SVT Nyheter kommenterar socialminister Lena Hallengren (S) uppgifterna:
“Regeringen har sett till att äldreomsorgslyftet är fullt finansierat. Det har därmed funnits så mycket medel avsatta att alla kommuner har kunnat låta alla som velat utbilda sig på arbetstid. När vi finansierar på det sättet kan det också bli medel över – det är i sig inte ett problem. Satsningen fortsätter nu även i år och framåt.”
Vill köpa utbildning
Till SVT Nyheter uppger flera kommuner att de hade kunnat använda pengarna i Äldreomsorgslyftet i större omfattning om de inte varit begränsade till att bara täcka personalkostnader. Till exempel nämner flera kommuner att de hade velat kunna använda bidraget till att köpa utbildningsplatser då antalet reguljära utbildningsplatser är begränsade. På det svarar Lena Hallengren (S) att kommunerna kan välja att använda andra anslag som de har fått till det.
“Totalt sett så tillför regeringen svensk äldreomsorgen 10 nya miljarder mer 2022 än 2018. Dessa medel kan med fördel användas för utbildningsinsatser”, skriver hon.