Svårt veta om köttdjur fått antibiotika

Uppdaterad
Publicerad

Importen av kött från länder med hög antibiotikaanvändning ökar. Men som kund är det svårt att veta vad man köper eftersom informationen ofta är dålig.

I en Ica-affär träffar SVT Nyheter Ove Andersson när han håller på att handla.

– Jag köper inte danskt fläskkött, säger han bestämt.

Men tyskt kött kan han tänka sig även om han erkänner att han inte vet om det är bättre än det danska.

– Nej, det kanske inte är bättre, men det har jag inte sett lika mycket om i pressen.

Fler äter antibiotika-kött

Sanningen är att samtidigt som det danska köttet har fått ta mycket stryk och importen minskat, så används det mycket mer antibiotika i polskt och tyskt kött som det importeras allt mer av.

Vid korvdisken träffar vi Pablo Diez-Taguatinga. Han tror att Danmark använder mest antibiotika i hela EU, och har just köpt en italiensk salsiccia. 

– Det är ju så gott!

Han blir förvånad när han får veta att Italien och Spanien ligger högst och använder sju gånger mer antibiotika än i Danmark och 25 gånger mer än i Sverige.

– Oj nej, det visste jag inte, säger han.

Frivillig märkning av färdigrätter

Försäljningen av svenskt kött ökar. Men samma kunder som är noggranna vid köttdisken, blir ofta mindre noggranna i frysdisken eller när de köper färdigrätter. Och medan det är lag på att ursprungsmärka rent kött i butikerna är det frivilligt på processad mat, chark och färdigrätter. Därför låter många bli märkningen.

Ica har ett policybeslut om att informera om ursprung på sina egna varumärken, även om det ibland är svårt att hitta. På Icas frysta köttbullar står det finstilt på baksidan att nötköttet kommer från Tyskland. Medan det står ”svensk klassiker” med stora röda bokstäver på framsidan. 

– Det är för att köttbullar är en väldigt traditionell svensk produkt, säger Dan Jacobsson som är färskvaruchef Ica.

Samtidigt har Ica börjat använda svensk råvara i allt fler av sina charkprodukter.

– För många är priset viktigt. Men numera köper vi in flera tusen ton kött från Sverige och då skriver vi svensk råvara i blågult på paketen, och det verkar kunderna gilla, säger Dan Jacobsson.

Billigare kött i storköken

Mycket av det utländska och billigare köttet går till storkök och restauranger. Där finns idag inga krav på att berätta var köttet kommer ifrån och det är få som frågar.

– Nej, det tror jag nästan aldrig att jag gör, säger Ia Langhammer som vi också träffar i Ica-affären.

Får du mycket tyskt kött då?

– Gud, det har jag ingen aning om!

Restaurang- och storköksgrossisten Martin och Servera importerar 38 procent av köttet man säljer. Och Christina Gezelius som är kommunikationsansvarig menar att det ligger ett stort ansvar på konsumenterna.

– Man måste vara ganska påläst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.